Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

27 травня 2021, 10:39

Європейський План боротьби з раком: що нового планує ЄС для профілактики, лікування раку та догляду за онкохворими

«У 2020 році, коли ми всі боролися з пандемією COVID-19, багато хто з нас вів мовчазну битву. Битву проти раку. У 2020 році ми втратили 1,3 мільйона європейців від цієї хвороби. І, на жаль, кількість випадків зростає. Ось чому ми сьогодні представляємо Європейський план боротьби з раком», — саме так президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментувала новий Європейський план боротьби з раком, представлений Європейською Комісією. Урсула фон дер Ляєн зазначила, що цей новий план буде базуватися на найновіших технологіях, дослідженнях та інноваціях. І загалом, він встановлює новий підхід Євросоюзу до профілактики, лікування раку та догляду за онкохворими пацієнтами. Цей план охоплюватиме заходи на всіх етапах цієї небезпечної недуги — починаючи з профілактики і закінчуючи гідною якістю життя хворих на рак.

Європейський план боротьби з раком буде підкріплений заходами і новими політиками у різних сферах — праці, освіти, соціальної політики та рівності, сільському господарстві, транспорті, енергетиці, довкіллі та сфері захусту клімату.

Чотири ключові напрями дій

План боротьби з раком складається з чотирьох ключових напрямків діяльності з 10 флагманськими ініціативами та багатьма заходами підтримки. Він буде впроваджений із використанням цілого ряду інструментів фінансування Єврокомісії. Загалом на заходи, спрямовані на боротьбу з раком, у тому числі а рамках програм EU4Health, Horizon Europe та Digital Europe буде спрямовано 4 мільярди євро.

Профілактика
Єврокомісія планує низку заходів, спрямованих на вирішення таких ключових факторів ризику захворіти на рак, як тютюнозалежність, (в ЄС планують, що до 2040 року лише менше 5% населення вживатиме тютюнові вироби), алкоголь, забруднення довкілля та небезпечні викиди. Кампанія «HealthyLifestyle4All» має на меті пропагувати здорове харчування та фізичну активність. Для запобігання раку, спричиненому інфекціями, План боротьби з раком передбачає вакцинацію щонайменше 90% цільового населення ЄС для дівчат та суттєве збільшення вакцинації хлопців до 2030 року.

Раннє виявлення раку
Планується шляхом поліпшення доступу та якості діагностики онкозахворювань. Усі держави-члени ЄС мають здобути підтримку, щоб до 2025 року 90% населення ЄС, які мають право на скринінг раку молочної залози, шийки матки та прямої кишки, такий скринінг могли безперешкодно отримати. Буде запропонована схема скринінгу.

Діагностика та лікування
Цей напрямок має бути покращений через заходи для забезпечення кращої інтегрованої та всебічної допомоги при онкологічних захворюваннях та вирішення проблем нерівного доступу до якісної медичної допомоги та ліків. За новим Планом, до 2030 року 90% пацієнтів, які мають право на це, повинні мати доступ до національних онкологічних центрів, пов'язаних через нову мережу ЄС. Крім того, до кінця 2021 року буде розпочата нова ініціатива «Діагностика та лікування раку для всіх», яка сприятиме покращенню доступу до інноваційних методів діагностування та лікування раку, а Європейська ініціатива щодо розуміння раку (UNCAN.eu) допоможе ідентифікувати осіб з високим рівнем ризику ракових захворювань.

Покращення якості життя хворих на рак та тих, хто проходить реабілітацію
Досягти цього планують, зокрема, і через ініціативу «Краще життя для хворих на рак», яка має на меті саме подальшу допомогу онкохворим пацієнтам, зокрема щодо того, як відвернути потенційний рецидив пухлини, метастатичні захворювання, а також заходи щодо соціальної інтеграції хворих на рак та їхньої реінтеграції на робочому місці. Крім того, для залучення нових технологій, досліджень та інновацій буде відкрито новий Центр знань про рак, який допоможе координувати науково-технічні ініціативи, пов'язані з лікуванням та дослідженням раку на рівні ЄС. Буде створена Європейська ініціатива візуалізації раку для розробки нових автоматизованих засобів вдосконалення персоналізованої медицини та інноваційних рішень.

Особлива увага приділятиметься дітям. Для цього заплановано запуск ініціативи «Допомога дітям, хворим на рак», щоб забезпечити дітям доступ до швидких та оптимальних методів  діагностики, лікування раку та догляду за маленькими пацієнтами.

Також для виявлення тенденцій, диспропорцій та нерівностей між державами-членами та регіонами у лікуванні раку, у 2021 році буде створено Реєстр нерівностей.

Маргарітіс Схінас, заступник голови Європейської комісії вважає новий План бороби із раком людиноцентричним, оскільки він фокусується на усіх аспектах: профілактиці, діагностиці, лікуванні та піклуванні. «Цей план є унікальним, оскільки він ґрунтується на підході «здоров'я у всіх політиках», об'єднуючи всі ланцюжки під спільною метою задля перемоги над раком».

У 2020 році в Європейському Союзі рак було діагностовано у 2,7 мільйона людей, ще 1,3 мільйона втратили життя через цю небезпечну хворобу. Якщо не вжити заходів негайно — до 2035 року кількість випадків захворювання на рак, за оцінками експертів, може зрости майже на 25%, що зробить рак основною причиною смерті в ЄС. Пандемія COVID-19 спричинила також серйозний негативний вплив на лікування раку, порушуючи лікування, затримуючи діагностику та вакцинацію та впливаючи на доступ до ліків.

Джерело: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_342