Іванна Климпуш-Цинцадзе обговорила допомогу Україні та євроінтеграцію з Послом Бельгії в Україні

24 жовтня 2024, 07:17

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Бельгії в Україні Люком Якобсом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Бельгії за підтримку України і висловила сподівання, що ця підтримка не тільки збережеться, а й поглибиться в кількох важливих напрямках. Зокрема, Україна і далі сподівається на допомогу у боротьбі за своє виживання, незалежність та територіальну цілісність. «Мене турбує те, що в деяких країнах зникає відчуття терміновості допомоги Україні. Це те, що потрібно відновлювати, бо ситуація надзвичайно важка й вимагає справді термінових дій. Важлива не лише політична підтримка, а й цілком практичні речі, такі, як воєнна допомога, фінансова підтримка. Сподіваюся, що дискусії, які тривають зараз довкола заморожених російських активів і їхнього спрямування на відбудову України, отримають конкретне рішення в ЄС», — сказала голова Комітету.

Вона привернула увагу пана посла до критичної ситуації в енергетичному секторі України, який зазнав великої шкоди від терористичних атак Росії. «Маємо бути готові до різних сценаріїв. Росія не припинить атакувати нашу енергоінфраструктуру. Тому все, що можна зробити для підтримки державних і приватних підприємств цього сектору, — буде великою допомогою», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС стурбована зростанням наративів у західній пресі про потребу вести переговори з російським диктатором Путіним. «Слід було б уже зрозуміти, що переговори із ним не принесуть жодного результату. Маємо визнати, що спроби ізолювати Росію зазнали невдачі. Більше того, тривожним сигналом є те, що Генсек ООН пан Гутерреш вирішив відвідати саміт у Казані. Він не вважав за потрібне відвідати ініційований Україною саміт миру у Швейцарії, але приїхав до Росії. І це неприпустимо. І це піднімає ще одне важливе питання — які мають бути наші дії щодо глобальної організації, яка повинна захищати і зберігати мир?», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.


Щодо європейської інтеграції голова Комітету подякувала бельгійському головуванню в ЄС за важливу роботу, під час якої було відкрито переговори про вступ України до Євросоюзу: «Зараз ми сподіваємося відкрити перемовини щодо першого кластеру під час головування Польщі в Раді ЄС. Ми запланували засідання Комітету, щоби отримати від Уряду інформацію щодо проведеного скринінгу, щоби цей розділ було відкрито. Також невдовзі буде презентовано проміжний звіт Єврокомісії в рамках розширення. Ми запросили пані посла ЄС в Україні Катаріну Метернову прокоментувати цей звіт. І це буде хорошою нагодою для всіх сторін зрозуміти яким є наш прогрес, які напрямки ми маємо посилити». Іванна Климпуш-Цинцадзе також зазначила, що європейська інтеграція вимагає посилення інституційної спроможності в Україні. Зокрема, і Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Наразі Комітет має найбільше навантаження у Верховній Раді щодо законопроєктів, які мають бути опрацьовані на відповідність праву ЄС. І такі масштаби роботи, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, потребують кадрового посилення секретаріату Комітету.

Сторони обговорили також бельгійські інвестиції в Україну. Пан посол Якобс зауважив, що багато бельгійських компаній, попри війну, залишаються в Україні. Деякі з них, виробничі потужності яких були розташовані на Сході, постраждали внаслідок атак Росії. І зараз ключовим питанням для іноземних інвестицій є не лише фізична безпека, а й законодавче поле, чіткі правила та прозорі умови їхньої роботи.