Іванна Климпуш-Цинцадзе на «Форумі 2000»: Захід має ухвалити для себе рішення, що Росія має зазнати поразки у цій війні»

16 жовтня 2024, 08:49

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у у «Форумі 2000».

Іванна Климпуш-Цинцадзе виступала у дискусіях про потреби України і вплив цієї війни на Європу і світ, зусилля парламентарів щодо дієвих механізмів притягнення Росії до відповідальності, про роботу парламенту під час війни, а також про євроінтеграцію України.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила, що війни не виграються сумнівами, напівдіями, а також відсутністю чіткої мети. «Ми маємо визнати, що немає ніяких напівтонів. Це або автократії виграють і насадять свій порядок денний світовій спільноті, або об'єднаний Захід виграє. Якщо не зупинити Росію, якщо не забезпечити її поразку, то результат війни Росії проти України буде визначати майбутнє не тільки Європи, а й усього світу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зауважила, що Росія сьогодні поводиться, як громило з сокирою, який воює з мушкетером зі шпагою. І в той час, як громилові підносять нові сокири, — біля мушкетера стоять секунданти та ще й перевіряють, щоби він дотримувався правил ведення бою. За її словами, якщо світ дозволить Росії перемогти — це може спричинити ефект доміно нових воєнних конфліктів в різних регіонах. І зараз, попри те, що Захід сильніший військово та економічно за авторитарні режими на чолі з Росією, — він все ще не ухвалив остаточного рішення про необхідність поразки Росії. «Захід має ухвалити для себе рішення, що Росія має зазнати поразки у цій війні. І коли це рішення буде ухвалено — має бути зроблено все для перемоги», — наполягла голова Комітету.

Щодо роботи парламенту в умовах війни — Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що військовий час об'єктивно накладає певні обмеження на роботу демократичних інституцій. «Очевидно, що будь-яка війна несе загрозу демократії. І важливо знайти той крихкий баланс між інтересами національної безпеки і захистом прав та свобод громадян», — сказала голова Комітету. Вона зауважила, що вкрай важливо, що парламент все ж продовжує функціонувати під час війни. У перші місяці після повномасштабного вторгнення робота Верховної Ради була злагоджена, як робота єдиного організму, де всі один одного чули та консенсусно вирішували ті чи інші критичні для країни питання. «Ми можемо пишатися тим, як діяв парламент в той час, але, очевидно, зараз нам потрібно знайти шлях, як за відсутності можливості виборів, ми могли хоча б частково повернути довіру до владних інституцій. А це, як на мене, потребує створення де-фекто нової коаліції, створення уряду національної єдності. Це потребує чесності у діалозі», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зауважила, що дуже важливо, що вдалося відновити хоча б «Годину запитань до уряду». «Це добре, що також зроблено перший крок до повернення журналістів у Раду, але це на даний час лише фасад, який має мало спільного з реальною роботою журналістів у парламенті, як це було до воєнного стану», — сказала голова Комітету. За її словами, чим довше йде війна — тим більше в Україні створюється спокус, щоби нехтувати демократичними засадами функціонування суспільства й країни під приводом безпековим.

Щодо європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що ті неймовірні можливості, які відкрилися Україні у зв'язку з відкриттям перемовин про членство в ЄС дозволять спільно з європейськими партнерами працювати, щоби забезпечити дотримання принципових основ демократичного і збалансованого врядування в Україні. Вона також зауважила, що варто шукати способи, як залучати суспільство до обговорення євроінтеграції, до розуміння тих змін, які доведеться ухвалювати на рівні парламенту. «Ми маємо інформувати суспільство, громадськість, громадянське суспільство, залучати їх до діалогу і роботи над законопроєктами не в терміновому режимі, не постфактум, а в діалозі, щоби разом працювати над тими речами, які треба змінити в країні. І пояснювати ширшому колу наших громадян свою роботу, щоби втримати ту величезну підтримку європейської інтеграції, яка сьогодні є в суспільстві. Це передбачає чесний діалог із суспільством, а не нереалістичні обіцянки», — сказала голова Комітету.