Чеський уряд робить неймовірні речі для підтримки України, і ми це цінуємо — Іванна Климпуш-Цинцадзе

15 жовтня 2024, 09:03

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе перебуває з робочим візитом у Чехії. Вона зустрілася з тамтешнім міністром з європейських питань Мартіном Дворжаком. Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Чехії за сталу й масштабну підтримку України. «Чеський уряд робить неймовірні речі для підтримки України, і ми це цінуємо — демонструє лідерство для забезпечення нас зброєю, підтримку нашого просування по європейському треку від кандидата до відкриття перемовин. Також сподіваємось, що Чехія буде підтримувати відкриття першого кластеру перемовин після завершення процесу скринінгу», — сказала голова Комітету.

На зустрічі обговорили підтримку енергетичної системи України, щоби Україна могла пережити наступну зиму, а також для подальшого функціонування і розвитку енергосистеми. «І тут ми дуже вдячні Чехії за те, що вона робить, зокрема, для підтримки децентралізованої генерації як у Дніпропетровській області, над якою вони взяли шефство, так і на Харківщині та Львівщині», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Говорили також про формування наступного бюджету Європейського Союзу. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності створення спеціального фінансового інструменту для підтримки України у новому бюджеті ЄС, зважаючи, що через війну потреби України є значно більшими, ніж потреби інших держав-кандидаток на вступ. Цей інструмент може бути аналогічним до чинного «Ukraine facility», в рамках якого Євросоюз зараз підтримує Україну. І цей інструмент має бути окремим, на додаток до тих структурних можливостей, які надаються усім країнам-кандидаткам і тим, що ведуть перемовини з ЄС. Також голова Комітету зазначила, що українці налаштовані, що вдасться ефективно пройти шлях європейської інтеграції, але на цьому шляху потрібно фокусуватися і на збереженні тих демократичних здобутків, які вже були частиною суспільного й державного надбання. «Тому ми розраховуємо, що ті умови, які нам необхідно буде виконувати на шляху до членства в Європейському Союзі, дадуть нам можливість захистити базові наші здобутки, і зміцнювати країну, в тому числі, через функціонування демократичних інституцій, через забезпечення балансу влади і захисту прав та свобод людей», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також закликала Чехію бути адвокатом України на  шляху євроатлантичної інтеграції. «Ми говорили про необхідність реальної, змістовної розмови про запрошення України до Північноатлантичного альянсу, бо лише членство України в НАТО може бути запорукою сталого, тривалого миру не лише в Україні, а й на всьому європейському континенті», — наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.