Гаряча війна йде на теренах України, але гібридна війна вже йде на теренах усієї Європи — Іванна Климпуш-Цинцадзе

14 жовтня 2024, 12:45

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у конференції «Панʼєвропейська ідея для перемоги та миру в Україні», яка відбулася в Чернівцях.

У своєму зверненні до учасників заходу Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що сьогодні Європа має шанс повернутися до своїх цінностей. Однак, це не означає повернення до Євросоюзу таким, яким він був десять чи двадцять років тому. Це означає — спираючись на цінності, творити нову Європу, яка буде керуватися цінностями 21 століття, а не «ріал політік» 19 століття. «Це ті речі, які, якщо ми їх не зробимо, означатиме, що Європа, Європейський Союз, власне, і Захід, як ширше поняття, будуть і далі програвати авторитарним режимам, які сьогодні об’єднали свої зусилля й намагаються зруйнувати залишки того світового порядку, який ми знаємо», — сказала голова Комітету. За її словами, Ялтинсько-Потсдамський світ був зруйнований після того, як закінчилася Холодна війна. Однак Захід тоді не запропонував нових підходів після руйнування біполярності світу. «Ми маємо знайти ті відповіді, які не знайшли для себе на початку 90-х років, і які призвели до того сьогодення, яке маємо сьогодні. Я думаю, що нам усім разом, борючись за виживання країни і за її можливість обирати свій шлях, треба усвідомлювати, що боротьба ця набагато ширша. Це про можливість будь-якої нації, будь-якої країни мати свої власні ціннісні орієнтири, їх обирати і слідувати за ними. Жодні інші держави не мають права визначати за ту чи іншу країну, як їй розвиватися, і як буде розвиватися той чи інший народ», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС впевнена, що вільний світ має припинити спроби насадити західні цінності тим, хто їх не потребує. «Як не потребує наших цінностей Китай, Російська Федерація, Близький Схід. Ми просто маємо визнати, що вони є іншими, що наша західна етика, де благо має бути для всіх, не співпадає з етикою Китаю, де благо має бути суто для себе. Чи з етикою Росії, де всім має бути погано і ще краще, коли комусь біля тебе гірше, ніж тобі. Ми маємо зрозуміти, що треба знайти способи співіснувати з цими іншими етиками, іншими суспільствами, які базовані на інших цінностях. Але, якщо вони нам загрожують, — маємо зробити все, щоби їх максимально ізолювати як економічно, так і політично. І бути готовими вибудувати жорстку стіну, щоби вони не могли атакувати нас військовими методами», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона подякувала всім суспільствам, державам і політикам, які підтримували й підтримують Україну. Але також зазначила, що ще дуже рано спочивати на лаврах і вважати, що вже все зроблено все для того, щоби зупинити війну на території України й не допустити її поширення. Тим більше — щоби Росія була переможена у цій війні. «А це означає, якщо ми все таки націлені на такий результат, — то маємо чітко погодитися одне з одним, що не можна торгувати цінностями заради короткострокових інтересів, як це роблять, на жаль, окремі лідери країн Європейського Союзу та НАТО. Не можна торгувати українськими територіями в обмін на примарний мир. Не можна надавати Україні зброю так довго і так болісно вирішуючи яку саме зброю, в якій кількості і коли надати. Такі затягуваня, на жаль, призвели до страшних людських жертв і створюють можливість для агресора вважати, що він може виграти цю війну», — наголосила голова Комітету. За її словами, якщо вільний світ справді прагне перемоги України і своєї перемоги — не можна запроваджувати лише часткові санкції щодо РФ. «Ми сьогодні маємо чітко усвідомити — війна гаряча йде на теренах України, але гібридна війна вже йде, на жаль, на теренах усієї Європи. І ми бачимо, як антидемократичні, антизахідні сили, налаштовані проти верховенства права і базових цінностей солідарності, єдності, захисту прав людини, — піднімають голову в різних частинах ЄС. Якщо ми не почнемо все називати своїми іменами й усвідомлювати, що це російський фашизм сьогодні крокує Європою, — ми, на жаль, дамо поширитись цій війні далі», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона вважає, що якби була жорсткішою реакція Заходу на вторгнення РФ у Грузію — не було б війни в Україні. Якби була жорсткіша відповідь на анексію Криму, на первинні захоплення земель на Сході України — не було б повномасштабної війни. Якби була жорсткішою відповідь на війну в Україні — можливо, не було б атаки Хамасу на Ізраїль. «Я думаю, що сьогодні на теренах України, на жаль, іде первинна стадія Третьої світової війни. І ми або її зупинимо на території України спільними зусиллями, наданням зброї, іншими діями, об’єднавши свої зусилля, борючись із агресором не тільки не теренах Європи, а й взагалі західного світу, або ми змушені будемо платити безпекою, добробутом на території Європейського Союзу, на всій території країн-членів Північноатлантичного Альянсу. Цінності і добробут — взаємозалежні. Якщо ми відмовимось від цінностей — це означатиме, що ми втратимо і безпеку, і добробут», — підсумувала голова Комітету.