Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Інтеграція України в ЄС — процес взаємовигідний як для України, так і для Євросоюзу»

10 жовтня 2024, 18:40

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з Комісаром ЄС з питань зайнятості та соціальних прав Ніколасом Шмітом та Генеральним директором Міжнародної організації праці Гілбертом Фосуном Хунбо.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала єврокомісару та очільнику МОП за допомогу, надану Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії. Міжнародна організація праці рішуче засудила збройну агресію РФ проти України. Її підтримка України була рішучою і голова Комітету закликала зберегти цю підтримку. «Ми високо цінуємо те що МОП відкрила своє представництво тут, в Україні. Для нас це важливо», — зауважила голова Комітету. Водночас, вона поставила запитання про діяльність регіонального офісу МОП у Москві, який все ще продовжує там працювати.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також подякувала Європейському Союзу за безпрецедентну підтримку, яку з початку повномасштабного вторгнення отримують громадяни України в рамках механізму тимчасового захисту. «Переважна більшість українців, які знайшли притулок в ЄС, – це жінки та діти. Ми дуже вдячні за захист, однак розраховуємо на повернення українців додому, і спільну роботу з ЄС щодо створення безпекових та економічних умов для цього в Україні», — сказала голова Комітету.

Щодо соціального діалогу в Україні — вона наголосила на важливості тристороннього діалогу, зокрема, залучення всіх стейкхолдерів — роботодавців та профспілок до діалогу з урядом. Ця взаємодія потрібна не лише для злагодженої роботи із подолання впливу війни на соціальну сферу, а й для гармонізації законодавства України із правом ЄС у цій сфері. «Ми зацікавлені в тому, щоби всі експертні висновки і аналізи, які Європейська Комісія готує  щодо законодавства у сфері праці — щоб вони також надходили до парламенту, зокрема, і до нашого Комітету. Це допоможе нам усім злагоджено працювати, координувати свої зусилля, щоби не дублювати роботу експертів, а також дасть розуміння — на що потрібно звернути увагу», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Єврокомісар Ніколас Шміт зазначив, що соціальний діалог, а також залучення до нього  парламенту є звичною практикою країн-членів Європейського Союзу. Він є вкрай важливим і навіть визначені конкретні правила щодо соціального діалогу в ЄС. Голова Комітету зазначила, що формально ці процедури є і в Україні, але далеко не завжди їх дотримуються, або ж вони дуже на низькому, суто формалістичному рівні. Ще важливішим, на її думку, є залучення суспільства, щоби підтримка європейської інтеграції була не лише емоційною, а й базувалися на конкретних речах. «Наша підтримка емоційна і нам потрібно вийти на формат пояснення суспільству, що саме у різних сферах дасть нам європейська інтеграція. Тоді це допоможе зробити цю підтримку раціональною, свідомою, сталою і тривалою», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Єврокомісар Шміт зазначив, що з боку громадян ЄС також багато емоційної, моральної підтримки України у війні, але коли йдеться про потенційне членство України в Євросоюзі — тут уже постають запитання. «Тому Європейському Союзу також треба докладати спільних з нами зусиль для пояснення того, що інтеграція України в ЄС — це процес взаємовигідний як для України, так і для Євросоюзу», —наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.