У Лісабоні відбулася зустріч українських парламентаріїв з членами Комітету з європейських справ Асамблеї Республіки

04 жовтня 2024, 17:01

4 жовтня 2024 у Лісабоні відбулася зустріч членів Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу на чолі із Першим заступником голови Вадимом Галайчуком з їх колегами з Комісії з європейських справ Асамблеї Республіки.

У ході зустрічі Президент Комісії Тельмо Фарія підтвердив повну підтримку з боку Португалії євроінтеграційних прагнень України та готовність надавати  всебічну допомогу нашій державі на шляху до членства у Європейському Союзі.

Португальська сторона висловила захоплення прогресом України у контексті підготовки до переговорного процесу щодо членства, який було досягнуто у найскладніших умовах боротьби проти повномасштабного російського вторгнення.

“Інтеграція України у Європейський Союз буде здобутком для всього європейського співтовариства у політичній, економічній та безпековій площинах, та має розглядатися не як виклик, а як можливість посилити автономію угруповання у багатьох сферах, зокрема й у галузі сільського господарства”, - зазначив Тельмо Фарія.

Присутні на зустрічі члени португальського парламенту – представники різних політичних партій висловили незмінну солідарність з українським народом у відстоюванні свого суверенітету та територіальної цілісності, захисту спільних демократичних цінностей та міжнародного правопорядку.
Вадим Галайчук висловив вдячність Португалії за непохитну політичну, військову та гуманітарну підтримку України, яка надається з перших днів російської агресії, а також за прихисток на своїй території тимчасово переміщених війною громадян України.

«В Україні також високо цінують готовність Португалії підтримувати наші зусилля з приєднання до Європейського Союзу, яке розглядається українцями як повернення до родини європейських націй та є однією з цілей нашої боротьби проти загарбницьких зазіхань», - підкреслив В.Галайчук.
На завершення зустрічі Т.Фарія зазначив, що: «Україна має розглядати Португалію більше ніж просто як члена ЄС та може цілковито покладатися на нашу допомогу».