Новообрані європейські депутати із фракції Зелених готові активно підтримувати Україну — Іванна Климпуш-Цинцадзе

01 жовтня 2024, 17:15

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом із членкинями Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Іриною Геращенко та Марією Іоновою зустрілися з керівниками фракції Зелених в Європейському парламенті Сергеєм Лагодинським з Німеччини та Басом Ейкхаутом з Нідерландів.

Українські депутатки подякували європейським колегам за те, що вони роблять для підтримки України. «Ми розуміємо, що попри наявну більшість у Європейському парламенті, попри велику підтримку, на жаль, кількісно ця коаліція, яка сьогодні підтримує Україну, зменшилася порівняно з попереднім скликанням. Тому важливо спільно працювати для утримання і нарощення цієї підтримки», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Під час зустрічі йшлося про військові, економічні та фінансові потреби України та необхідність продовження санкційного тиску на Росію. Окрему увагу приділили екоциду, який Росія здійснює в Україні. «Нам спільно потрібно добиватися класифікації екоциду в міжнародному праві, як окремого злочину. І держави, які його спричинили, мають нести пряму і серйозну відповідальність», — наголосила голова Комітету. Говорили також про рівність чоловіків і жінок, про справедливе гендерне представлення у всіх сферах, а також  про те, що Україна після війни матиме необхідність максимально збільшувати залучення жінок до різних, зазвичай, нетрадиційних для них ролей. «Тут ми розраховуємо теж на підтримку і на подальшу взаємодію», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Українська делегація запросила новообраних європарламентарів якнайшвидше відвідати Україну. «Ми наголошували на тому, наскільки важливі особисті візити для розуміння, що відбувається. Для формування бачення на основі особистого досвіду. І ми сподіваємося, що ці нові євродепутати, які були обрані, приїдуть в Україну і матимуть додаткові аргументи для роботи зі своїми колегами й виборцями», — сказала голова Комітету. Вона зауважила, що новообрані європейські колеги готові активно підтримувати Україну і спільно працювати над тим, щоби Україна перемогла. Вони також готові продовжувати пояснювати необхідність підтримки України в їхніх суспільствах.