Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам потрібно не тільки виграти війну, а й виграти мир»

01 жовтня 2024, 14:35

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом із П'ятим Президентом України Петром Порошенком зустрілася із Гендиректором Директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів про розширення Ґертом-Яном Купманом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Петро Порошенко подякували пану Купману за всю масштабну допомогу, яку надає Європейський Союз нашій державі для боротьби з російською агресією та за підтримку на шляху європейської інтеграції. «Ми наголосили, що аби бути успішним в наших планах трансформації країни і можливостях, які відкриває європейська інтеграція, нам, насамперед, потрібно захистити свою державу, перемогти Російську Федерацію», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Велике занепокоєння, за її словами, викликає серйозне збільшення Росією воєнного бюджету. Адже українські військові витрати втричі менші навіть із урахуванням тієї допомоги, яку надають партнери. Голова Комітету та П’ятий Президент України наголосили на неприпустимості втоми від війни в Україні. «Бо це означатиме втому від демократії і реальних цінностей, на яких стоїть Європейський Союз», — вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе. Відтак, закликали європейських партнерів посилити постачання зброї для України, а також шукати можливості для спільного військового виробництва. Говорили на зустрічі і про посилення санкцій проти Росії, про необхідність посилення відповідальності за порушення санкцій, проведення ретельного їхнього моніторингу. «Наголосили на необхідності продовження і фінансової допомоги, зокрема, створення фінансових інструментів для сталої підтримки України. І звісно ж, дякували за те, що ЄС уже зробив, і що це дає можливість сьогодні функціонувати бюджету України і нашій державі», — сказала голова Комітету.

Важливою темою зустрічі була енергетика — відбудова і ремонт пошкоджених російськими атаками спроможностей та довгострокові зусилля для побудови стійкої, сучасної, європейської енергосистеми в Україні. «Ми говорили про децентралізацію, про необхідність пошуку фінансових інструментів для того, щоби не тільки на загальнодержавному, а й на регіональному рівні, і в приватному секторі Україна могла би вибудовувати свою стійкість в енергетиці, попри атаки Російської Федерації. Подякували за ті додаткові інструменти у сфері енергетики, які оголосила Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час крайнього візиту до України», — поінформувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Петро Порошенко наголосили на важливості покарання Росії та встановлення справедливого миру. «Неможливі жодні компроміси щодо нашої незалежності, суверенітету, територіальної цілісності, нашої армії, безпеки, нашого майбутнього членства в ЄС і в НАТО», — сказав Петро Порошенко. Щодо євроінтеграційного поступу — озвучили сподівання, що кластер «Основи» буде відкритий вже під час головування Польщі в Раді ЄС, протягом першої половини 2025 року. «Щоби Україна могла одночасно зосередитися на виконанні домашньої роботи і відповідати критеріям демократичної країни. Бо нам потрібно не тільки виграти війну, а й виграти мир — щоб бути сильною, спроможною демократичною державою і на цій основі швидше рухатися до ЄС і до НАТО», — підсумувала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.