Іванна Климпуш-Цинцадзе полякам — «Дуже розраховуємо на ваше сильне й надійне плече»

25 вересня 2024, 16:36

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у 13-й сесії Парламентської Асамблеї Україна-Польща. Вона виступила у дискусії «Російська агресія проти України: виклики для європейської політичної співпраці. Польща та її підтримка України у прагненнях до НАТО».

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала проведення чергової асамблеї Україна-Польща і відновлення системного діалогу між державами. «Я думаю, що ні в кого на цьому заході немає сумніву хто є нашим спільним ворогом, екзистенційним ворогом, який протягом століть робив усе можливе і неможливе, щоби знищити наші обидві держави й наші народи. Я переконана, що ніхто не сумнівається, що Польща робила і робитиме все можливе й неможливе для допомоги Україні», — сказала голова Комітету. Вона зазначила, що Україна дуже цінує ту допомогу, яку польський народ і Польща надають Україні. «Але ми також маємо усвідомлювати, що це не про благодійність. Це інвестиція у наше майбутнє, у наші спільні можливості в майбутньому. Україна сьогодні продовжує виконувати роль того фронтиру, який захищає і Польшу, й інші країни Європи від навали агресивної орди», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що протягом останнього часу почастішали виступи, які стосуються історичного минулого України та Польщі: «Але я хотіла би звернути увагу на фразу, яку колись сказав Черчилль, що розпочавши суперечку сьогодення з минулим — ми можемо втратити майбутнє». Тому, на думку голови Комітету, зараз варто пріоритезувати спільну боротьбу із екзистенційним викликом, який стоїть перед обома державами — російською навалою. «Одночасно сфокусуватися максимально на тому, як найшвидше та найефективніше пройти Україні шлях для членства в Європейському Союзі і членства в НАТО. Бо це є в інтересах не тільки України. Це в інтересах Польщі також. Об'єднана Європа була в тому числі створена для того, щоби припинити ось цю ворожнечу й непорозуміння всередині Європи», — сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що Польща протягом десятиліть демонструвала підтримку і членства України в ЄС, і членства в НАТО. «Ми це безмежно цінуємо, але коли вже почало йтися про практичні виміри, практичні речі цього потенційного членства — ми бачимо, що десь політичні інтереси починають переважати над національним інтересом. На мою думку, від членства України в кожному з цих союзів і альянсів Польща, польський народ тільки виграє. Європа, Європейський Союз зможе стати найпотужнішою економічною силою у світі — політично, економічно й геостратегічно із залученням України», — впевнена голова Комітету. Вона сподівається, що під час головування Польщі в Раді ЄС, яке розпочнеться на початку 2025 року, Польща зможе пріоритезувати і підтримку України у військовій царині, і рух України до членства в Європейському Союз. Також Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Польща приділить особливу увагу тому, щоби й надалі мобілізовувати інші країни Євросоюзу для підтримки України, бо це важливо не лише для нашої держави, а й для всього європейського континенту. «Ми дуже розраховуємо на ваше сильне, надійне, впевнене плече з точки зору надання нам військової допомоги, але так само надійне і впевнене плече нашого друга й партнера, який готовий обговорювати чесно і відверто, без маніпуляцій складні питання, щоби спільно нам стати сильнішими. Дуже надіюся, що нам вдасться додати нової енергії цьому вже під час головування Польщі протягом наступного наступних півроку з першого січня в Європейському Союзі», — підсумувала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.