Головна > Текстові публікації
19 травня 2023, 07:28

«Росія вестиме завойовницькі війни доти, поки їй дозволятимуть це робити», — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у Конференції з безпеки Rondeli 2023. Подія організована Грузинським фондом стратегічних і міжнародних досліджень (Фонд Rondeli). Її ключовою темою стала війна Росії проти України та її геополітичні наслідки.

Голова Комітету подякувала Грузії за ту підтримку, яку надає сьогодні грузинське суспільство українцям. «Дуже сподіваюся, що ця підтримка триватиме і що буде зроблено правильний вибір повноцінно і в усіх аспектах стати на бік добра на всіх рівнях у вашій державі. І що всі тут, у Грузії, будуть триматися сторони добра. Бо я вважаю, що ця війна чорно-біла. І важливо, щоб Україна виграла цю війну», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що Грузія також ще не оговталася від шрамів багатьох воєн, у яких їй довелося вести боротьбу за 30 років своєї відновленої незалежності: «І я б наважилася сказати, що незалежність Грузії та функціонування вашої незалежної суверенної держави сьогодні справді залежить від перемоги, яку має здобути Україна».

Зараз, за словами  Іванни Климпуш-Цинцадзе, світ починає розуміти, що Україна має не просто не програти цю війну, а обов’язково виграти її. «Потрібно, щоб Росія зазнала поразки. Щоб жодна нація вільного світу не боялася того, що Росія зазнає поразки. Ми повинні домовитися про кінцевий результат цієї війни із західними партнерами, з усіма тими державами вільного світу, які розуміють наслідки та вплив цієї війни на всю геополітичну картину у світі»,– сказала вона.

Важливо, на думку голови Комітету, щоб західні країни не боялися ескалації, і не боялися надання Україні додаткової зброї. «Росії не потрібно приводів для ескалації. Вона сама ці приводи вигадує, бо веде завойовницькі війни протягом століть і буде продовжувати їх вести, поки їй дозволятимуть це робити», – переконана вона.

У цьому контексті Іванни Климпуш-Цинцадзе наголосила, що важливо зберегти єдність і рішучість Заходу у підтримці українського народу та Збройних Сил.

Щодо європейської інтеграції — Іванна Климпуш-Цинцадзе запевнила, що Україна продовжить наполегливо працювати задля реалізації своїх амбітних цілей. «Ми сьогодні змушені боротися у цій жорстокій варварській війні. І водночас проводимо важливі зміни всередині країни. Намагаємося використати те вікно можливостей, яке нам відкрилося. Ми маємо почати переговори про вступ вже до кінця цього року, ще до того, як Європа перейде в період виборів у 2024 році», — сказала голова Комітету.

Вона також додала, що без членства України та Грузії в НАТО у Європі не буде сталого, міцного миру.