Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Зустрічі
15 травня 2023, 19:05

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС беруть участь у 69 пленарному засіданні COSAC

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук беруть участь у 69-му пленарному засіданні COSAC — Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів та країн-кандидатів на вступ до ЄС.

«На пленарному засіданні йшлося про підсумки головування Швеції в Раді Європейського Союзу, про майбутні кроки. Окрема увага була приділена розвитку єдиного ринку в рамках ЄС», — повідомила Іванна Климпуш-Цинцадзе. «Ми вдячні швецькому головуванню в Раді ЄС за те, що вони ставили і продовжують ставити до кінця червня питання допомоги й підтримки України в цій війні, яку Росія веде проти України та проти всього вільного світу, і займають лідерську позицію. Більше того, 97% населення Швеції підтримують українців і цю допомогу. Ми вважаємо, що це може бути прикладом для інших країн — така суспільна підтримка дій уряду і влади», — сказала голова Комітету.

Вона також зауважила, що українська делегація на платформі COSAC, окрім участі у пленарному засіданні, проводить важливі двосторонні зустрічі: «За сьогодні ми вже мали зустрічі зі швейцарцями, з ірландцями, з французькою, італійською та словацькою делегаціями. Наші двосторонні перемовини хоча й опираються на те, що наші партнери нас продовжують підтримувати в різних країнах, але, очевидно, що з кожною делегацією є свої особливі нюанси і акценти, які ми намагаємось розставити».

Зокрема, зі Швейцарією, за словами голови Комітету, досі стоїть питання реекспорту зброї, яка виробляється за участі Швейцарії, для того, щоби Україна мала більше інструментів для захисту свого мирного населення і для успішних дій Сил оборони України. «На жаль, поки це питання не вирішується, хоча в парламенті Швейцарії зростає підтримка необхідності ухвалення окремого рішення щодо реекспорту зброї іншими країнами для України», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

З усіма країнами-членами ЄС українська делегація також обговорює очікування від вербальної оцінки Європейської Комісії. «Сподіваюся, вона дасть розуміння, як нам потрібно довести до завершення виконання семи умов, які супроводжували рішення про кандидатство. Ми підкреслюємо нашу надію і наші сподівання щодо відкриття перемовин про членство в ЄС вже до кінця цього року», — повідомила голова Комітету.

Із тими країнами, які ще не визнали Голодомор геноцидом, делегація Комітету з питань інтеграції України до ЄС проводить роботу і пояснює, що нинішня війна — вже не перша спроба Російської імперії в її різних проявах знищити українців як націю. «Ми наполягаємо на визнанні Голодомору геноцидом українського народу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук Вадим, який є співголовою Кримської платформи у Парламенті, наголосив, що Крим жодним чином не відрізняється від інших територій України, які окупувала і анексувала Російська Федерація. Відповідно відновлення територіальної цілісності України, її суверенітету та повного контролю над усієї міжнародно визнаною територією України є вкрай важливими.

З тими країнами, які є одночасно країнами-членами ЄС та НАТО, українська делегація обговорює й очікування від Вільнюського саміту. «Наголошуємо на необхідності щодо ухвалення рішення про перехід на інший щабель взаємин з Північноатлантичним альянсом. Бо без членства України в НАТО не може бути довготривалого і стійкого миру на європейському континенті», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.