Головна > Текстові публікації
25 січня 2023, 07:04

«Для України є пріоритетом виконання семи умов щодо членства в ЄС» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Учора голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС у складі української делегації взяла участь у засіданні Комітету закордонних справ Європейського Парламенту. Вона повідомила, що значна частина засідання була присвячена питанням, дотичними до загальноєвропейської й загальносвітової безпекової ситуації і ситуації в Україні. Цього дня в рамках засідань Комітету закордонних справ ЄП також відбулися дискусії з головою Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Ґроссі та Міністром закордонних справ Швеції, який представляє пріоритети шведського головування в Раді ЄС. Ці пріоритети стосуються і України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила за результатами засідання, що європарламентарі дуже уважно стежать за ситуацією в Україні і максимально проявляють лідерство щодо надання нам допомоги. «Їх цікавили питання пріоритетів стосовно отримання зброї, питання відповідальності Росії за злочини в Україні, розуміння того, що надалі Україні потрібна допомога, але вони також ставили питання — наскільки Україна налаштована продовжувати антикорупційну реформу. Бо це є принципово важливим для нашого поступу в євроінтеграційному напрямі. Ставили відкриті питання стосовно єдності в українському політикумі і стосовно нового Указу Президента про обмеження виїзду для міжнародної роботи, в тому числі народних депутатів, що свідчить про те, що колеги дуже обізнані і уважно стежать за ситуацією в Україні», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, кожен крок України, який стосується і реформаторського порядку денного, і виживання України, зараз під пильною увагою європейських партнерів.

Голова Комітету наголосила на тому, що для України є пріоритетом виконання семи умов, якими супроводжувалося надання кандидатського статусу на вступ до ЄС: «Ми дуже розраховуємо, що буде проведена попередня оцінка, щоби ми могли виправити помилки чи недопрацювання, яких було допущено в процесі швидкого виконання цих вимог. Щоби не втратити той історичний шанс, який надала нам європейська спільнота, і щоб ми змогли відпрацювати саме в такий спосіб, який би гарантував позитивну, ґрунтовну оцінку в жовтні 2023-го року, яка би відкрила шлях для постановки питання щодо початку перемовин про членство в ЄС». Але це, за словами голови Комітету, очевидно, потребує додаткового зміцнення спроможності в тому числі і Парламенту. Тому Україна дуже розраховує, що Європейський Парламент і далі буде допомагати у зміцненні інституційної спроможності України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що без членства України в ЄС і в НАТО не буде безпечної Європи. «А це означає, що уже на Вільнюському саміті у липні 2023 року ми мали би ставити питання про наступний крок у наших взаєминах з Альянсом і можливість відкриття шляху до нашого повноправного членства», — сказала голова Комітету. Вона звернулася до європейських парламентарів як до політиків країн, більшість із яких також є членами Північноатлантичного альянсу, і закликала разом працювати над цим завданням.