Головна > Текстові публікації
17 січня 2023, 07:57

#НаОпрацюванні Комітету три проєкти постанов-звернень Верховної Ради до міжнародної спільноти щодо злочинів РФ та тиску на агресора

Комітет з питань інтеграції України до ЄС опрацьовує одразу три проєкти Постанов, які Верховна Рада України готується ухвалити, щоб посилити участь міжнародної спільноти у протидії варварській війні Росії проти України. Проєкт Постанови №8337  — це звернення Верховної Ради до Єврокомісії, Європарламенту, Ради ЄС, Світової організації торгівлі, урядів та парламентів іноземних держав. У цьому зверненні Парламент України має намір закликати до додаткових санкцій на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї, російської риби та морепродуктів, заборони на експорт устаткування та його компонентів, а також недопустимості діяльності на території Російської Федерації систем міжнародної екологічної сертифікації. Автори проєкту постанови зазначають, що протягом 2022 року ЄС, Японія, Швейцарія та інші країни встановили обмеження на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї. Однак запроваджені санкції є неповними та залишають лазівки, зокрема, можливість обходити їх через треті країни. Така ж ситуація склалася довкола російської риби та морепродуктів. Обсяг експорту такої продукції складає близько 4 мільярдів доларів США щорічно. Однак встановлені різними країнами санкції щодо імпорту риби та морепродуктів мають ті самі недоліки, що й санкції щодо продукції з деревини. Відтак, у звернені українські депутати мають намір закликати розширити ці санкції.

Проєкт Постанови №8338 стосується злочинів РФ проти довкілля. Верховна Рада має намір звернутися до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, ПА ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, Міжпарламентської Асамблеї Асоціацій держав Південно-Східної Азії, а також національних парламентів держав світу із закликом засудити злочини проти довкілля, скоєні Російською Федерацією на території України. Також постанова закликає сприяти подоланню наслідків цих злочинів, відновлювати екосистему України під час війни та у післявоєнний час, забезпечити компенсацію шкоди довкіллю та втрати екосистемних послуг, а також створити глобальну платформу для оцінки збитків, завданих клімату та довкіллю внаслідок війни.

Проєкт Постанови №8335 — це заява Верховної Ради України про посягання російської федерації на державність України з метою її знищення. «Продовжуючи агресивну війну проти України Російська Федерація, всупереч міжнародному праву, застосовує силу й тим самим вчиняє безпрецедентні в новітній історії злочинні дії з метою насильницького знищення Української нації та Держави-первинного члена ООН», вказано у пояснювальній записці до проєкту постанови. Ухвалення Постанови, впевнені її автори, дозволить донести до ООН, Європейського Парламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, ПА НАТО, урядів та парламентів іноземних держав позицію Верховної Ради України щодо необхідності визнання міжнародним злочином дії російської федерації, спрямовані на насильницьке позбавлення суверенітету та державності України, геноцид Українського народу, а також злочини проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Проєкти Постанов Комітет з питань інтеграції України до ЄС розгляне на засіданні 18 січня.