Головна > Текстові публікації
20 вересня 2022, 10:48

На даний момент у країні немає інституційної спроможності реально рухатися до євроінтеграції

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час засідання Клубу банкірів у Посольстві Словаччини в Україні. Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС відкриває не лише великі можливості, а й великі виклики: «Нам не вистачає на сьогодні достатнього розуміння того, який об’єм роботи нам доведеться зробити на всіх щаблях — це стосується не тільки Уряду і Верховної Ради, а й банківського сектору, судової системи. Ми не тільки маємо гарантувати верховенство права, а й практика судів і суддівських рішень має змінюватися. Для цього треба вчити суддівський корпус. Треба, щоби ми всі були на одному щаблі розуміння того, що це складна дорога, і вона, насамперед, потребує фахівців».

Голова Комітету поінформувала, що вже протягом трьох місяців після отримання Україною кандидатського статусу намагається збільшити спроможність Комітету з питань інтеграції України до ЄС, але поки це питання, на жаль, не вирішується.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала дуже уважно ставитися до тих вимог, які ЄС висунув Україні, надавши кандидатський статус, а також вимагати чіткості і ясності і від європейських партнерів: «Навіть у тих семи пунктах ми не знаємо, що від нас очікується, що ми маємо дійсно зробити. Коли йдеться про те, що ми маємо ухвалити новий закон про медіа — то кожен бачить його на свій лад і розсуд. І тут ми знову ж таки чекаємо аналізу Європейської Комісії щодо того законопроєкту, який був ухвалений у першому читанні — відповідає він чи не відповідає підходам Європейського Союзу. Але все, що ми зараз робимо з виконання цих семи пунктів — воно відбувається не без лукавств, не без маніпуляцій, на жаль. І підозрюю, що в якийсь момент наші партнери (а там залишається велика кількість скептиків) будуть шукати приводів, чому ні — чому далі ми не можемо рухатися до відкриття перемовин про членство».

Голова Комітету вважає, що Україна має отримати від ЄС вичерпний, розгорнутий перелік того, що має бути зроблено на виконання висунутих Радою ЄС вимог до України.

Ще одним великим викликом, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, є відкриття перемовин про членство в ЄС. Це, за її словами, вимагає такої ж додаткової роботи і такого масштабу зусиль, як і перед отриманням кандидатського статусу: «Але особливого апетиту з боку Європейського Союзу відкривати ці перемовини найближчим часом ми поки не бачимо. Це не означає, що ситуація не може змінитися. Ми бачимо, що безпрецедентна ситуація породжує безпрецедентні рішення. Ми маємо заходити в ЄС на етапі перемовин як сильна країна. Бо ми не зацікавлені пасти задніх, весь час потерпати економічно і від того, що ми щось там не доробили… На даний момент в країні немає інституційної спроможності реально рухатися до європейської інтеграції. І це ми маємо самі собі правду сказати». Для того, щоб реалізовувати масштабні євроінтеграційні завдання, усі гілки влади на всіх щаблях, упевнена голова Комітету, мають діяти злагоджено: «Це має бути організм, який взаємодіє. Поки що такого розуміння нема».