Головна > Текстові публікації
28 липня 2022, 13:12

Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити постанову щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції із зауваженнями Комітету

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на засіданні 27 липня розглянув Проєкт Постанови №7595  про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Цей проєкт спрямований на вдосконалення і впорядкування рішень на приведення у відповідність законодавства України до права Європейського Союзу з огляду на отримання Україною кандидатського статусу на вступ до ЄС.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що під час підготовки цієї постанови, на жаль, не були взяті до уваги зауваження Комітету: «Мені прикро, що на етапі підготовки цієї постанови не дослухалися до тих пропозицій, які я намагалася представити з огляду на компетенції нашого Комітету і з огляду на наші з вами повноваження, які прописані на даний час та які мали би бути реалізовані. Звичайно, дуже рада, що є намагання впорядкувати всі ці завдання, але одночасно, мені прикро, що не в ідеальній формі, м’яко кажучи». Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала, що провела кілька раундів дискусій з керівництвом Верховної Ради стосовно уточнення тих положень, які пропонуються в постанові: «Вони, як на мене, можуть провокувати певну правову невизначеність через те, що в деяких її частинах зазначено, що секторальні комітети можуть звертатися за висновком до другого читання до нашого Комітету та/або до Кабінету Міністрів України. Вважаю це категорично неправильним, тому що кожен буде на свій розсуд визначати, до кого звертатися, і це буде хаос стосовно того, на що будемо посилатися в остаточному рішенні, яке буде ухвалювати Верховна Рада України». Голова Комітету зазначила, що вдалося дійти згоди з ініціаторами постанови щодо норми, що комітети ВР України мають звертатися до другого читання за додатковою експертизою до Комітету з питань інтеграції України до ЄС та (а не або) до Кабінету Міністрів України.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, в рамках постанови є ініціатива створити додаткові євроінтеграційні підкомітети в кожному секторальному комітеті: «На жаль, це практика, яка не використовувалася в жодній країні, яка проходила шлях кандидатства до членства і, як на мене, вона теж буде певною мірою розпорошувати наші зусилля. Важливо зосередитися на компетенціях та інституційній спроможності всіх секретаріатів, на навчанні додатковому, відповідно до повноважень — на директивах, на регламентах. І це зробити обов’язком, але це не відображено у цій постанові».

У постанові пропонується також встановити вимогу, що для розгляду всіх законопроєктів потрібно надавати таблиці відповідності праву ЄС та офіційних перекладів актів ЄС, на виконання яких спрямовані ті чи інші євроінтеграційні ініціативи. Відповідальність за підготовку перекладів пропонується покласти на Кабінет Міністрів України, а на профільні комітети ВР, що мають євроінтеграційні завдання у предметі їхнього відання, запропоновано покласти зобов'язання готувати інформацію для таблиць відповідності.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що, у разі ухвалення цієї постанови та змін до регламенту Комітет з питань інтеграції України до ЄС буде наполягати на терміновому розширенні секретаріату для того, щоби впоратися із підготуванням висновків до законопроєктів до першого і до другого читань.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити зазначений проєкт постанови в цілому з урахуванням змін і пропозицій Комітету.