Головна > Текстові публікації > Новини
23 червня 2022, 09:51

Іванна Климпуш-Цинцадзе: для нас також важливо, щоб навколо України була єдність

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь в онлайн дискусії, організованій американським журналом «Foreign Policy» у партнерстві з Національним демократичним інститутом. Темою дискусії була двопартійна підтримка України у Сполучених Штатах.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що нинішня війна для українців екзистенційна: «Ми, безумовно, розуміємо, що вона за виживання. І це розставило пріоритети як у суспільстві, так і для політиків, незалежно від ідеологічних відмінностей». Ця війна, за словами голови Комітету, триває вісім років і чотири місяці. Нині відбувається її значно жорстокіша і кривавіша фаза. Тому усі: і суспільство, і Збройні Сили, а також і політики — максимально мобілізовані. «Але для нас також важливо, щоб навколо України була і зовнішня єдність. Тому що йдеться про санкції, про військову допомогу, про фінансову допомогу та про пошук способів, як покарати росію за воєнні злочині, злочини проти людства та геноцид українського народу», — сказала голова Комітету. Вона висловила сподівання, що єдність союзників триватиме до перемоги України.

Голова Комітету заявила, що демократія і свобода — це ті цінності, які є безумовними для українців: «Українці — вільна нація, яка будує свої дії на цінностях. Уже кілька разів український народ виходив на революції — Помаранчеву Революцію, Революцію Гідності — для захисту демократії. Саме тому росія намагається «покарати» нас і, окупувавши нашу землю, хоче перетворити нас на рабів, а Україну на частину російської імперії. І ми маємо протистояти цьому, захищаючи себе зброєю, але також на нові політичні еліти в Україні лягає додаткова відповідальність».

Ця відповідальність, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, полягає в тому, щоб керувати країною, виходячи з очікувань народу, котрий б’ється за своє право будувати демократичну державу. «Єдність не може бути замінена монополізацією. Це означає, що ми маємо нести цей прапор і зробити так, щоб ми мали сильний громадянський сектор, сильні демократичні медіа, сильну опозицію, сильну владу в країні, яка буде побудована за найкращими традиціями вільного світу», — впевнена голова Комітету.


Вона також зауважила, що у найближчі дні Україна очікує рішення Європейської Ради щодо надання статусу кандидата на вступ до ЄС. Воно стане променем світла для українського народу. І означатиме, що після перемоги у війні українці зможуть трансформувати свою країну відповідно до принципів та цінностей, за які борються щодня.