Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність
10 червня 2022, 13:07

Парламентський Комітет Асоціації Україна-ЄС: статус кандидата на вступ до Євросоюзу зміцнить європейський шлях України та буде потужною підтримкою українському народу

Члени Парламентського Комітету Асоціації Україна-ЄС ухвалили спільну заяву за результатами 14-го засідання, яке відбулося у Страсбурзі 8 – 9 червня 2022 року.

Під час дводенної роботи сторони обговорили широке коло термінових і болючих викликів, які постали перед Україною, Європою та усім світом через безпідставний і цинічний напад росії. Основними темами були — підтримка України з боку ЄС, торговельні взаємини, в яких ЄС уже ухвалив рішення про скасування мит для української продукції на рік, галузева співпраця у сфері енергетичної безпеки, «зеленого» переходу, освіти та охорони здоров’я, транспорту та сільського господарства, підтримки економічної стійкості та експортної спроможності України. Також опрацювали питання надання гуманітарної допомоги українцям, внутрішньо переміщеним особам, дотримання прав людини. Обидві сторони переконані, що боротьба з безкарністю за військові злочини, примусові депортації та насильницькі зникнення людей має бути безпрецедентною.

Багато уваги було приділено продовольчій безпеці і питанню того, як збільшити можливості експорту українських продовольчих товарів. Уже на сьогодні понад 1.7 мільйонів тонн української продукції було експортовано усіма можливими шляхами. Водночас, працюючи над максимальним збільшенням експорту, без розблокування портів, варто пам’ятати, що обсяги експорту в такому разі можуть бути збільшені лише до 2,2 млн тонн, що є недостатнім. Найближчими місяцями Україна збере новий урожай зерна і його потрібно буде максимально швидко вивозити, бо росія вже намагається нав’язати свій наратив світу, зокрема, країнам Африки та Близького Сходу. Вона знову цинічно бреше, що не блокує експорт з України і що, нібито, це Україна стримує свій експорт.

Також сторони говорили про важливість ухвалення Європейською Радою рішення про надання 9 мільярдів євро допомоги до кінця року. Однак природа цієї допомоги наразі є незрозумілою. Європарламентарі, зокрема, наполягають на тому, що необхідно, щоб ця допомога надходила у вигляді грантів і безповоротної допомоги, а не у вигляді кредитів.

За результатами роботи ПАК ухвалив спільну заяву та рекомендації.

У документі сторони:

у найрішучіший спосіб засуджують неспровоковану, невиправдану, безглузду та жорстоку воєнну агресію російської федерації проти України та вимагають від рф негайно припинити будь-яку військову діяльність в Україні, беззастережно вивести всі військові та воєнізовані сили та військову техніку з міжнародно визнаної території України та її територіальних вод, і поважати територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України в її міжнародно визнаних кордонах;

рішуче засуджують грубе порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, вбивства цивільних осіб – чоловіків, жінок та дітей, масові депортації цивільного населення, включаючи дітей, використання згвалтування як знаряддя війни та знищення цивільної інфраструктури, такої як школи, культові споруди, пам'ятки культури, житлові будинки та лікарні;

щиро висловлюють жаль з приводу продовження примусової «паспортизації» громадян України на підставі спрощення набуття російського громадянства українцям та жителям так званих «ДНР» і «ЛНР», а також через підписаний 30 травня 2022 року указ президента росії про спрощену процедуру отримання громадянства рф для дітей-сиріт з України;

підтримують створення Спеціального трибуналу для розслідування та переслідування злочинів агресії проти України, а також подальші зусилля зі збору та збереження доказів воєнних злочинів, злочинів проти людства, геноциду та злочину агресії як на місцевому, так і на міжнародному рівнях.

Щодо продовження постачання Україні зброї сторони зазначають, що вітають військову підтримку, надану державами-членами ЄС, і швидке виділення 2 мільярдів євро в рамках Європейського фонду миру, а також подальшу постійну координацію в рамках «формату Рамштайна» та постійне надання військового обладнання, швидку та регулярну співпрацю військової розвідки та навчання на основі постійної оцінки потреб, узгодженої з українською владою. Підкреслюють, що ЄС має суттєво збільшити фінансування в рамках Європейського фонду миру та посилити свої можливості щодо надання зброї Україні, оскільки кожен день війни обходиться Україні майже в 400 мільйонів євро. Якщо війна триватиме, сума сягне загалом понад 100 мільярдів євро до кінця цього року. Сторони закликають країни-члени Європейського Союзу серйозно активізувати свої зусилля щодо забезпечення України важким озброєнням та вивчити додаткові можливості для спільних дій щодо військової підтримки України.

Закликають запровадити подальші санкції в енергетичному та банківському секторах, наголошують, що для припинення фінансування російської військової машини ЄС має накласти повне та негайне ембарго на російську нафту та газ, включаючи повну відмову від проекту Nord Stream II та скорочення поставок газу трубопроводом Nord Stream I.

Парламентський Комітет Асоціації Україна-ЄС вітає офіційний запит України на членство в ЄС і наголошує, що офіційний статус кандидата буде сильним політичним сигналом, який твердо й незворотно зміцнить європейський шлях України. Такий сигнал також зміцнить моральний дух української нації в її боротьбі проти невиправданої та геноцидної загарбницької війни росії.

Члени ПКА підкреслюють, що Версальська декларація визнає європейські прагнення та європейський вибір України. Вони повторюють заклик Європейського Парламенту до інституцій ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз та на основі досягнень.

Очікують, що Європейська Комісія завершить свою оцінку та швидко опублікує свій офіційний висновок, що прокладає шлях до наступного рішення Європейської Ради щодо надання статусу офіційного кандидата.


Повний текст заяви та рекомендацій: