Головна > Текстові публікації
10 травня 2022, 17:43

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Якщо ЄС відчинить для України двері уже зараз — це буде корисно для обох сторін»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь в установчих зборах Ініціативи «U4U» (United4Ukraine): «Інтеграція України до ЄС». «U4U» об’єднує міжнародних парламентарів для підтримки України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за Декларацію єдності, яку було ухвалено під час останнього візиту однієї з груп «U4U» до України. Вона зауважила, що Ініціатива дуже добре знає і розуміє найбільші потреби України — це зброя, потужні санкції проти рф без винятків і без лазівок, фінансова допомога, а також чітка європейська перспектива для України.

Голова Комітету впевнена, що Європейському Союзу варто відповісти на настрої своїх суспільств. Соцопитування, які були проведені в ЄС у квітні, демонструють, що 66% громадян Євросоюзу підтримують вступ України, щойно вона буде готова. Це дає добрі підстави політикам слідувати настроям своїх суспільств і продовжувати роботу у цьому напрямі. «Наше прохання про отримання статусу кандидата небезпідставне. Ми працювали роками, імплементуючи Угоду про асоціацію з ЄС — наймасштабнішу з усіх, які ЄС будь-коли укладав з третіми країнами. Вона відрізняється від тих угод, що були підписані з Молдовою та Грузією, з країнами Західних Балкан. Ті 63% нашої з ЄС Угоди про асоціацію, які вже були виконані, дають нам вагомі підстави претендувати на отримання кандидатського статусу на приєднання до Євросоюзу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона закликала усіх учасників Ініціативи «U4U» мобілізувати зусилля, щоб Україна змогла отримати це політичне рішення вже на найближчому засіданні Європейської Ради у червні: «Так, це буде політичне рішення. Ми знаємо про скепсис з боку деяких країн щодо цього. Ми високо цінуємо підтримку тих країн, які є нашими щирими друзями, адвокатами та захисниками наших інтересів. Але ми знаємо, що консенсусу щодо цього статусу для України поки немає. Тому потребуємо вашої підтримки. Щоб пересвідчитись, що в ЄС є достатньо рішучості бути такими ж сміливими, як українці, і ухвалити це політичне рішення про надання Україні статусу кандидата на приєднання до Євросоюзу уже в червні цього року». Голова Комітету переконана, що з ухваленням цього рішення Україна має також отримати чітку дорожню карту, щоб стати не лише членом ЄС, а повноцінним, конкурентним і сильним гравцем Європейського Союзу, який принесе додатковий потенціал цьому об'єднанню. Україні, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, є що запропонувати: «Наші Збройні Сили зможуть посилити безпеку Європейського Союзу своїм вмінням, стійкістю, професійністю та сміливістю. Економічно, незважаючи на всі потреби із відбудови країни, ми маємо те унікальне, що буде потрібне для енергетичної безпеки Європи, для продовольчої безпеки, кібербезпеки та інших сфер».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС впевнена, якщо Євросоюз відчинить двері для України уже зараз — це буде корисно для обох сторін: «Це не означає, що українці не усвідомлюють, як важко пройти крізь трансформації, щоб стати повноправним членом ЄС. Вірю, що Стаття 49 Договору про заснування ЄС цілком відповідає цінностям і переконанням України. Українці це доводять своїм життям щодня. Я також впевнена, що Стаття 2 цього Договору — теж про українців. Бо протягом навіть своєї новітньої історії українці завжди протистояли спробам узурпувати владу, встановити диктатуру, протистояли спробам зламати демократію».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що є багато напрямів, над якими Україні ще треба працювати, але країна до цього готова. З боку Євросоюзу ж це потребує ресурсів, відваги і безпрецедентних, нестандартних рішень. «Я закликаю вас над цими рішеннями працювати» — сказала голова Комітету.