Головна > Текстові публікації > Новини
24 січня 2022, 14:12

Єврокомісія надасть Україні 1,2 млрд євро екстреної макрофінансової допомоги

Про надання пакету термінової макрофінансової допомоги оголосила Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Сьогодні я оголошую новий пакет фінансової допомоги країні з екстрених позик і грантів. По-перше, Комісія пропонує новий пакет екстреної макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро. Цей пакет допоможе Україні задовольнити потреби у фінансуванні через конфлікт. Ми розраховуємо на те, що Рада та Європейський парламент якнайшвидше ухвалять цю надзвичайну допомогу. Потім ми приступимо до швидкої виплати першого траншу в розмірі 600 мільйонів євро», — сказала Урсула фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії повідомила, що невдовзі буде розпочато роботу над другою довгостроковою програмою для підтримки зусиль України з модернізації: «По-друге, цього року Комісія майже подвоїть свою двосторонню допомогу Україні у вигляді грантів: буде виділено ще 120 млн євро. Ця підтримка посилить зусилля України щодо державотворення та стійкості».

Урсула фон дер Ляєн також заявила, що Європейський Союз буде й надалі інвестувати в майбутнє України через інвестиційний план. Цей план має на меті залучити понад 6 мільярдів євро інвестицій. «Дозвольте мені ще раз наголосити: Україна – вільна і суверенна країна. Вона робить власний вибір. ЄС і надалі стоятиме на її боці», — наголосила Президентка ЄК.

Вона ще раз підтвердила, що Євросоюз непохитний у своїй рішучості і підтримці України. Він уже надав значну допомогу Україні, як для підтримки стійкості та модернізації, так і, зокрема, для боротьби з пандемією COVID-19. З 2014 року Європейський Союз та європейські фінансові установи виділили Україні понад 17 мільярдів євро грантів та позик.