Головна > Текстові публікації > Новини
20 січня 2022, 10:48

Євросоюз, США, НАТО та ОБСЄ провели перші чотиристоронні переговори через загрозу Україні з боку Росії

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, Держсекретар США Ентоні Блінкен, Генсек НАТО Єнс Столтенберг та Польща, яка головує в ОБСЄ провели перші чотиристоронні переговори щодо безпеки у Європі. Про це повідомляє  Служба зовнішніх дій Європейського Союзу.

Вони обговорили нарощування Росією військових сил навколо України, а також поточні двосторонні та міжнародні дипломатичні відносини, пов’язані зі спробами Росії змінити умови безпеки в Європі. Підтвердили необхідність підтримувати фундаментальні принципи існуючої архітектури європейської безпеки, закріплені, зокрема, в ОБСЄ.

Сторони підкреслили свою рішучість продовжувати інтенсивні консультації щодо визначення шляхів вирішення ситуації за допомогою двосторонньої та багатосторонньої дипломатичної взаємодії та представлення сильного, чіткого та єдиного трансатлантичного фронту.

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС на зустрічі в Бресті минулого тижня домовилися про подальше посилення координації зі Сполученими Штатами та НАТО, а також про посилення співпраці Європейського Союзу в рамках ОБСЄ та попросили Верховного представника ЄС Жозепа Борреля координувати цю діяльність.

Чотиристоронні переговори відбулися після обговорень та нещодавньої координації позицій між партнерами, у тому числі з українськими колегами.

19 січня Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Україну. Він зазначив, що Росія може вдатися до нових агресивних дій проти України у найкоротші терміни. Блінкен також заявив, що якщо РФ обере шлях агресії — США нададуть Україні додаткову військову допомогу.

20 січня Ентоні Блінкен перебуватиме у Берліні, де координуватиме позицію США щодо Росії з європейськими союзниками, а 21 січня зустрінеться з міністром закордонних справ РФ.

У понеділок міністри закордонних справ Європейського Союзу будуть обговорювати загрози з боку Росії та безпеку в Європі на засіданні Ради у Брюсселі. Високий представник ЄС Жозеп Боррель запросив Держсекретаря США Ентоні Блінкена приєднатися до цієї зустрічі.