Головна > Текстові публікації > Новини
18 січня 2022, 09:09

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала Європарламент зняти ембарго на продаж зброї Україні

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС виступила на позачерговому спільному засіданні Комітету із закордонних справ та Підкомітету з питань безпеки і оборони Європейського Парламенту. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала євродепутатів підтримати Україну перед загрозою з боку Російської Федерації. Вона заявила: «Ми віримо, що виживання вільної, демократичної та заможної України є ключовим для виживання та подальшого розвитку усього континенту та західної цивілізації». Росія, на думку голови Комітету, шантажуючи світ і погрожуючи Україні та Європі, використовує так звану техніку маленьких шматочків. Вона вдається до гібридних атак, наступає невеликими кроками і чекає якою буде відповідь Заходу: «Ми бачимо, з яким цинізмом і брутальністю Росія порушує міжнародне право. Уже після серії діалогів з Росією, на українські органи влади було вчинено кібератаки. І ми не знаємо, якою буде наступна атака Росії на Україну. Тому маємо бути готові дати негайну відсіч».

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що санкції проти агресора є важливими, але не менш важливою є допомога Україні і на інших рівнях: «Я переконана, що зараз дуже важливо зняти усі ембарго, в тому числі приховані, на продаж зброї Україні, бо Україна має бути спроможною захистити себе. Європа має бути об'єднаною в тому, щоб не допустити введення в роботу Північного потоку-2. Є ще багато речей — починаючи від відімкнення РФ від SWIFT і завершуючи персональними санкціями, які ви можете ухвалити. Ми дуже сподіваємося, що ви будете в цих питаннях одностайні».

Голова Комітету також закликала європарламентарів допомогти Україні посилити внутрішню стійкість: «Важливо нам допомогти трансформувати країну, трансформація ніколи не буває легкою. У нас є внутрішні проблеми зараз, але ми їх подолаємо, з вашою підтримкою та допомогою».

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Росія не хоче говорити з Європейським Союзом, вона використовує стратегію розділення західного світу. Він також згадав свій перший візит на Схід України на початку цього року і зазначив, що дуже стурбований ситуацією на непідконтрольних Україні територіях Донецька та Луганська, які Росія крок за кроком віддаляє від України. Євросоюз, за словами Жозепа Борреля, як мантру повторює заклики до деескалації та виконання Мінських домовленостей, але Кремль, насправді, далекий від виконання цих угод: «Я повторюю, що немає безпеки Європи без безпеки України. Якщо Росія хоче говорити про свою безпеку, вони можуть говорити про що завгодно. Це їхня справа. Але якщо вони хочуть говорити про безпеку Європи — нашу безпеку —тоді, звісно, ми маємо бути частиною цих переговорів. Ну і якщо вони хочуть говорити про безпеку, яка включає Україну, то Україна також має бути в цих переговорах».

Жозеп Боррель також наголосив, що Захід має відкинути спроби Росії поділити Європу на зони впливу, бо це було б переписуванням історії і поверненням у минуле.

У Європарламенті також прозвучали сміливі заклики припинити діалог з Росією. Голова Делегації Європейського Парламенту у Парламентській Асамблеї ЄВРОНЕСТ Андрюс Кубілюс переконаний, що саме несмілива позиція ЄС призводить до зростання апетиту Російської Федерації: «Наша слабкість, а не сила провокує агресію Кремля. Чи справді ви думаєте, що в той час, коли Кремль нарощує понад сто тисяч військ на кордоні з Україною, ми можемо говорити про діалог з Кремлем? Де в цьому сенс? Де наші червоні лінії?»

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав, що наразі ЄС продовжує працювати над санкціями. «Ми опрацьовуємо різні варіанти розвитку подій, бо різні атаки можуть бути. Не думаю, що ми повинні одразу зосереджуватися на найгіршому, але ситуація може бути достатньо небезпечною, щоб вимагати від нас постійної готовності. Давайте сподіватися на краще, але бути готовими до найгіршого» — резюмував він.