Головна > Текстові публікації
10 січня 2022, 14:52

У Брюсселі відбувається зустріч Комісії Україна-НАТО

Сьогодні у штаб-квартирі НАТО, у Брюсселі, відбувається засідання Комісії Україна-НАТО.

Перед початком зустрічі генсек Альянсу Єнс Столтенберг ще раз висловив підтримку Україні. Він запевнив, що подальша агресія Росії проти України матиме високу політичну та економічну ціну.

Україна, за словами Єнса Столтенберга, — цінний і давній партнер НАТО, і сьогоднішнє засідання Комісії Україна-НАТО відбувається на початку важливого для європейської безпеки тижня: «Наша зустріч у Комісії Україна-НАТО – це вчасна можливість обмінятися оцінками ситуації, висловити рішучу політичну та практичну підтримку союзників Україні. І координувати зусилля перед дипломатичними відносинами з Росією».

У середу у Брюсселі запланована зустріч Ради Росія-НАТО, яку генсек Альянсу скликав після висунення Кремлем так званих «гарантій безпеки» і вимоги нерозширення НАТО. У четвер у Відні відбудуться ще одні переговори з Росією у форматі ОБСЄ. Сьогодні також відбуваються переговори США з Росією на платформі Стратегічного діалогу з безпеки у Женеві. Утім, генеральний секретар НАТО переконаний, що покладати великі сподівання на цю серію зустрічей передчасно. «Нереалістично сподіватися, що наприкінці цього тижня, після запланованих зустрічей, проблеми буде вирішено. Але сподіваюся на обопільне прагнення діалогу з боку Росії та з боку НАТО», — вважає Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, минулої п'ятниці міністри закордонних справ НАТО провели позачергову віртуальну зустріч, щоб обговорити нарощування Росією збройних сил в Україні та навколо неї, а також наслідки цього для європейської безпеки.

Виступаючи за підсумками зустрічі, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав: «Агресивні дії Росії серйозно підривають порядок безпеки в Європі. НАТО залишається відданим нашому подвійному підходу щодо Росії: сильне стримування та оборона в поєднанні зі змістовним діалогом. Це позитивний сигнал, що Росія зараз готова сісти за стіл і поговорити, тому що коли напруга висока, діалог стає ще важливішим».

За результатами засідання міністри наголосили, що будь-яка подальша агресія проти України матиме значні наслідки і високу ціну для Росії. Союзники продовжують повністю підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність, а також принцип, за яким усі країни мають право самі обирати свій власний шлях.