Головна > Текстові публікації > Новини
29 жовтня 2021, 14:21

«Це право Української держави і українського народу захищати себе», — Іванна Климпуш-Цинцадзе відповіла стурбованим про використання «Байрактару»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук взяли участь у зустрічі членів Комітетів Верховної Ради з делегацією Міжнародного секретаріату НАТО на чолі із Флоріаном Енке, радником Управління політичних питань та політики безпеки.


Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Північноатлантичному альянсу за постійну і тривалу підтримку України у війні з Росією: «Протягом семи років російсько-української війни НАТО є ключовою міжнародною інституцією, яка називає речі своїми іменами. І думаю, у нас є розуміння того, що у нас спільні цілі і спільні загрози». Водночас, голова Комітету висловила здивування і занепокоєння заявами деяких держав-членів НАТО щодо нещодавнього використання Збройними Силами України безпілотника «Байрактар» у зоні проведення ООС. «Це право Української держави і українського народу – захищати себе. Шкода, що зараз починають лунати заклики до обох сторін про дотримання Мінських угод. Україна якраз продемонструвала дуже чітко, що вона ретельно дотримується умов Мінських угод, хоч це і нелегко», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. ?

Флоріан Енке, зі свого боку, ще раз підтвердив солідарність країн Альянсу з Україною, висловив підтримку територіальної цілісності та незалежності нашої держави. Він також відзначив важливі кроки у напрямку реалізації судової реформи, зокрема, ухвалення законопроєкту, який забезпечує незалежність Національного антикорупційного бюро України. Водночас, Флоріан Енке наголосив на важливості якнайшвидшого ухвалення антикорупційної стратегії та проведення реформи Служби безпеки України. 

Голова Комітету звернула увагу делегації Міжнародного секретаріату НАТО на важливі процеси всередині країни, які потребують ретельного моніторингу. Це стосується, зокрема, судової реформи. Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала ухвалення законопроєктів, які, нарешті, цю реформу розблокували, але зауважила, що Україна втратила два важливих роки, коли ця реформа фактично була зупинена: «Ми вже відчуваємо наслідки тієї бездіяльності, яку спостерігали протягом останніх двох років. Сподіваюся, антикорупційні процедури, передбачені нещодавно ухваленими законопроєктами, запрацюють швидко».?


Іванна Климпуш-Цинцадзе також торкнулася ситуації навколо Національного банку України. На її думку, незалежність цієї ключової фінансової установи зараз під загрозою. І ситуація навколо Нацбанку потребує ретельного моніторингу не лише всередині України, а й з боку міжнародних партнерів. 

Щодо подальшої підтримки з боку держав НАТО, голова Комітету зауважила, що Україна потребує максимальної участі країн-членів Альянсу у залученні нових учасників і розширенні Кримської платформи. Це важливий формат, який повертає питання Криму на найвищі щаблі міжнародного порядку денного, і участь у ньому країн з усіх континентів, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, є вкрай важливою.