У ВР зареєстровано проєкт, який пропонує суттєво обмежити в Україні використання пальмової олії
10 березня 2021, 09:41
У нас #НаОпрацюванні Комітету проєкт закону №5148,
щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми.
Законопроєкт, насправді, пропонує зміни не лише до законів, що
стосуються дитячого харчування. Він має на меті врегулювати сферу
виробництва молочного, посилити контроль держави за якістю харчових
продуктів, навіть внести зміни до Закону про рекламу з тим, щоб
зменшити в Україні споживання трансжирів, зокрема тих, що виникають у
процесі обробки пальмової олії.
Автори законопроєкту посилаються на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я. Вона представила пакет заходів REPLACE — поетапне керівництво про те, як вилучити трансжирні кислоти зі складу харчів в усьому світі до 2023 року. Експерти ВООЗ порахували, що близько 500 000 людей щороку у світі помирають від серцево-судинних захворювань, які розвинулись через надмірне споживання трансжирів. Відтак, лікарі радять, що трансжири мають складати не більше 1% у щоденному раціоні.
За висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання пальмової олії також призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань, а її виробництво завдає шкоди природі. Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії порівнюють з тютюновою та алкогольною промисловістю — як за рівнем шкоди для здоров'я та довкілля, так і за рівнем продажів.
Пальмову олію добувають із плодів рослини Elaeis guineensis, відому як олійна пальма. Вона лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, її додають у молочне, кондитерські вироби, випічку та перекуси. Прогнозують, що виробнича вартість галузі пальмової олії сягне 88 млрд. доларів США до 2022 року.
Саме пальмову олію дуже часто використовують, як дешевий замінник молочного жиру. Це зменшує собівартість продукції. Найчастіше фальсифікують, у такий спосіб, молочні продукти. Друге місце за частотою фальсифікацій займають сири. Зокрема, у 2020 році Антимонопольний комітет України наклав штрафні санкції на п’ять переробних заводів загальною сумою понад 30 млн. грн за фальсифікацію масла солодковершкового не лише рослинними та молочними жирами, але й невідомими складниками. В деяких випадках вміст немолочних та рослинних жирів сягав 90-100%.
Що пропонує законопроєкт №5148?
• Пропонує заборонити пальмову олію, разом з іншими жирами та білками немолочного походження у виробництві традиційних молочних продуктів.
• Заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів, олії насіння кунжуту та/або олію насіння льону, глютен, а також інгредієнти вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування.
• Встановлює граничний вміст трансжирних кислот в харчових продуктах — не більше 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в продукті та зобов’язує операторів ринку надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах, які вони поставляють.
• Забороняє додавати гідрогенізовану пальмову олію, сухі молочні продукти з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у дитяче харчування та кондитерські вироби.
• Встановлює відповідальність за реалізацію харчових продуктів і кормів для тварин, які містять заборонені законодавством речовини та інгредієнти. За порушення передбачає штраф для юридичних осіб у розмірі 40 мінімальних заробітних плат, для ФОП — у розмірі 25 мінімальних заробітних плат, тобто — 240 000 та 150 000 гривень відповідно.
• У назвах харчових продуктів, які містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії, сухих молочних продуктів з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів, забороняє вживати терміни «Шоколад», та співзвучні до нього слова. Якщо у складі харчового продукту є гідрогенізовані жири, то у маркуванні такого продукту обов'язково має бути вказано «повністю гідрогенізований» чи «частково гідрогенізований» цей жир і вказано його частку у готовому продукті.
• Новою статтею 21-2 Закону України «Про рекламу» пропонує встановити, що реклама дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування повинна відповідати вимогам, встановленим Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Автори законопроєкту переконані, що його ухвалення вдосконалить нормативно-правове регулювання питань, пов'язаних з безпечністю та якістю дитячого харчування, підвищить якість харчових продуктів, а також гармонізує українське законодавство з правом ЄС. Свій висновок щодо того, чи відповідає проєкт праву Європейського Союзу Комітет оприлюднить на одному із засідань.
Автори законопроєкту посилаються на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я. Вона представила пакет заходів REPLACE — поетапне керівництво про те, як вилучити трансжирні кислоти зі складу харчів в усьому світі до 2023 року. Експерти ВООЗ порахували, що близько 500 000 людей щороку у світі помирають від серцево-судинних захворювань, які розвинулись через надмірне споживання трансжирів. Відтак, лікарі радять, що трансжири мають складати не більше 1% у щоденному раціоні.
За висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання пальмової олії також призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань, а її виробництво завдає шкоди природі. Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії порівнюють з тютюновою та алкогольною промисловістю — як за рівнем шкоди для здоров'я та довкілля, так і за рівнем продажів.
Пальмову олію добувають із плодів рослини Elaeis guineensis, відому як олійна пальма. Вона лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, її додають у молочне, кондитерські вироби, випічку та перекуси. Прогнозують, що виробнича вартість галузі пальмової олії сягне 88 млрд. доларів США до 2022 року.
Саме пальмову олію дуже часто використовують, як дешевий замінник молочного жиру. Це зменшує собівартість продукції. Найчастіше фальсифікують, у такий спосіб, молочні продукти. Друге місце за частотою фальсифікацій займають сири. Зокрема, у 2020 році Антимонопольний комітет України наклав штрафні санкції на п’ять переробних заводів загальною сумою понад 30 млн. грн за фальсифікацію масла солодковершкового не лише рослинними та молочними жирами, але й невідомими складниками. В деяких випадках вміст немолочних та рослинних жирів сягав 90-100%.
Що пропонує законопроєкт №5148?
• Пропонує заборонити пальмову олію, разом з іншими жирами та білками немолочного походження у виробництві традиційних молочних продуктів.
• Заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів, олії насіння кунжуту та/або олію насіння льону, глютен, а також інгредієнти вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування.
• Встановлює граничний вміст трансжирних кислот в харчових продуктах — не більше 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в продукті та зобов’язує операторів ринку надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах, які вони поставляють.
• Забороняє додавати гідрогенізовану пальмову олію, сухі молочні продукти з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у дитяче харчування та кондитерські вироби.
• Встановлює відповідальність за реалізацію харчових продуктів і кормів для тварин, які містять заборонені законодавством речовини та інгредієнти. За порушення передбачає штраф для юридичних осіб у розмірі 40 мінімальних заробітних плат, для ФОП — у розмірі 25 мінімальних заробітних плат, тобто — 240 000 та 150 000 гривень відповідно.
• У назвах харчових продуктів, які містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії, сухих молочних продуктів з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів, забороняє вживати терміни «Шоколад», та співзвучні до нього слова. Якщо у складі харчового продукту є гідрогенізовані жири, то у маркуванні такого продукту обов'язково має бути вказано «повністю гідрогенізований» чи «частково гідрогенізований» цей жир і вказано його частку у готовому продукті.
• Новою статтею 21-2 Закону України «Про рекламу» пропонує встановити, що реклама дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування повинна відповідати вимогам, встановленим Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Автори законопроєкту переконані, що його ухвалення вдосконалить нормативно-правове регулювання питань, пов'язаних з безпечністю та якістю дитячого харчування, підвищить якість харчових продуктів, а також гармонізує українське законодавство з правом ЄС. Свій висновок щодо того, чи відповідає проєкт праву Європейського Союзу Комітет оприлюднить на одному із засідань.