Головна > Текстові публікації > Новини
02 жовтня 2020, 11:20

ЄС виділив кошти на реставрацію головної архітектурної пам'ятки Тростянця — Садиби Кеніга

 #УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

 

Сьогодні в рубриці #УспіхиУА історія Тростянецької громади, яка за підтримки ЄС має змогу відновити цінну архітектурну пам’ятку свого регіону — садибу Кеніга та Круглий двір. 

 

Садиба Кеніга — пам'ятка історії та архітектури не тільки місцевого, а й міжнародного масштабу, розташована у Тростянці Сумської області. До комплексу входять три будівлі, які  в охоронних списках записані як «головний будинок», «будинок, в якому жив і працював композитор Петро Чайковський» та «Круглий двір». У будинку влітку 1864 року відпочивав Петро Чайковський, тоді ще 24-річний студент петербурзької консерваторії. Тут він створив свій перший симфонічний твір – увертюру «Гроза». Круглий двір — це овальна конструкція з чотирма баштами, яка поєднує елементи готики та українського бароко. У будівлі розташовано три музеї. У центральному двоповерховому корпусі розміщена картинна галерея. У лівому крилі садиби розміщено «музей шоколаду». У правому крилі розташовується краєзнавчий музей.

 

У 2018 році конкурсна комісія при Мінрегіонбуді підтримала рішення про реставрацію Садиби Леопольда Кеніга — панського маєтку та фортеці Круглий двір за європейські грантові кошти. Сума гранту склала 8,7 млн. грн. Співфінансування громади — близько 2 млн.грн. Реставрація пам'ятки дасть змогу привабити до Тростянця ще більше туристів з усієї країни та світу. 

У Круглому дворі та Садибі Кеніга проводять щорічні культурологічні заходи. Це фестиваль історичної реконструкції «Стара фортеця. Подорож крізь століття», міжнародний фестиваль класичної музики «Чайковський Fest», міжнародний молодіжний музичний фестиваль «Схід-Рок». Ці фестивалі за сезон збирають до 30 тисяч туристів і стали не лише самоокупними, але й прибутковими заходами.

 

Місцева влада Тростянця каже, що реставрація архітектурної пам'ятки за підтримки ЄС — не єдина можливість, яку громада використала. «Ми весь час шукаємо різноманітні додаткові зовнішні кошти, за що відповідає відділ стратегічного розвитку громади, у якому наразі працюють троє осіб, — каже мер Тростянця Юрій Бова. — Загалом за рік ми подаємо близько 100 грантових заявок, і 10-15 з них ми виграємо. Минулого року ми таким чином отримали 25 млн грн. Це, насамперед, кошти ЄС: 10 млн грн ми отримали на реставрацію Тростянецького палацу. На створення молодіжно-освітнього хабу минулого року ми отримали близько 8 млн грн». 

 

За матеріалами, ФБ сторінки  та ФБ сторінки Юрія Бови.