Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
19 червня 2020, 08:42

«Східне партнерство» є зовнішньополітичним пріоритетом Європейського Союзу

Про це, за результатами відеоконференції лідерів «Східного партнерства» (країн-членів ЄС а також Вірменії, Азербайджану, Грузії, Білорусі, Молдови та України), заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Він зазначив, що через COVID-19 провести фізичний саміт було неможливо, тому вирішили провести зустріч у форматі відеоконференціЇ, на якій сторони обговорили різні важливі теми. По-перше — пандемію COVID-19 і наслідки цієї кризи. По-друге — стратегічне партнерство, і третє — майбутнє цього партнерства.

«Щодо кризи, спричиненої COVID-19: ми продемонстрували свою солідарність. Європейський Союз відреагував дуже швидко, надаючи підтримку та засоби для боротьби з вірусом нашим партнерам у регіоні. Для підтримки цих країн було виділено один мільярд євро. Ми також надали медичне обладнання, таке як рукавички, маски та респіратори.

Щодо стратегічного партнерства: наша сильна підтримка чітко засвідчила те велике значення, яке ми надаємо «Східному партнерству». Сьогодні лідери висловили політичну волю продовжувати будувати територію єдиної демократії, процвітання та стабільності, що базується на наших спільних цінностях з допомогою інструментів та правил міжнародного права. «Східне партнерство» є зовнішньополітичним пріоритетом Європейського Союзу, і воно таким і залишиться, нарівні з побудовою демократії, прав людини, верховенства права, гендерної рівності, структурних реформ та боротьбою з дезінформацією.

За останнє десятиліття наша співпраця процвітала. Торгівля між ЄС та його шістьма партнерами зросла удвічі. Всі разом країни «Східного партнерства» зараз є десятим найбільшим торговим партнером ЄС. ЄС є торговим партнером номер один для чотирьох країн «Східного партнерства» та другим торговим партнером для двох інших.

Наші угоди про асоціацію з Україною, Грузією та Республікою Молдова передбачають прискорення політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС. Мільйони громадян цих країн скористалися короткостроковими безвізовими поїздками до Європейського Союзу»,— заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Щодо фізичного саміту країн «Східного партнерства» — було ухвалено рішення провести його у Брюсселі в березні 2021 року. До цього часу сторони окреслять пріоритети своєї співпраці за п’ятьма напрямками і вже на фізичному саміті має бути ухвалена спільна декларація щодо подальшої співпраці у форматі «Східного партнерства».