Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
12 травня 2020, 12:11

Рада ЄС ухвалила висновки щодо Східного партнерства

Своїм рішенням Рада підтвердила стратегічне значення програми Східного партнерства, прихильність до створення спільної зони демократичних принципів, процвітання та стабільності.

 

У своїх висновках Рада вітає важливі досягнення Східного партнерства на сьогоднішній день та заохочує східних країн-партнерів до подальшої участі у реформах у цьому напрямку. Рада підтверджує, що чинний формат політики Східного партнерства, включаючи «20 результатів на 2020 рік», є дієвим і приносить відчутні результати та користь людям.

 

Рада також наголошує на важливості майбутнього Східного партнерства як більш стратегічної, амбіційної, гнучкої та всеосяжної основи співпраці, що дозволяє учасникам разом вирішувати спільні та глобальні виклики в багатьох сферах, особливо в умовах безпрецедентної ситуації, спричиненої пандемією COVID-19.

 

У висновках Ради також наголошено на важливості дотримання принципів Східного партнерства. До них належать демократія, права людини, верховенство права, належне управління та успішна антикорупційна політика, а також економічні реформи, екологічні, кліматичні та енергетичні виклики, цифрові перетворення та інвестиції в людей.

 

Рада також сподівається, що на наступному саміті Східного партнерства буде переглянуто результати, досягнуті з моменту останнього саміту 2017 року, ухвалено довгострокові цілі, а також окреслено шляхи подальшого зміцнення та поглиблення співпраці.

 

«Східне партнерство» — зовнішньополітична ініціатива ЄС, що має на меті зміцнення стосунків зі східними сусідами Євросоюзу — Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Грузією, Молдовою та Україною. «Східне партнерство» було урочисто відкрито ЄС у Празі 7 травня 2009 року. Перша зустріч міністрів закордонних справ у рамках «Східного партнерства» відбулась 8 грудня 2009 року в Брюсселі.