Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
29 січня 2020, 16:28

Участь Постійної делегації ВР України у робочих органах ПА Євронест

28-29 січня 2019 р. у Брюссел проходять засідання постійних комітетів та робочих груп ПА Євронест, в яких бере участь Постійна делегація ВР Україні під головуванням Б. Тарасюка. Народні депутати-члени делегації долучилися до обговорення важливих питань багатосторонніх відносин ЄС – країни Східного партнерства в рамках Політичного, Економічного, Енергетичного, Соціального комітетів, ad hoc Групи з питань Угоди про асоціацію та Робочої групи з питань Білорусі.

Порядок денний цьогорічних засідань охоплює такі ключові питання, як посилення парламентського нагляду з метою зміцнення демократії, забезпечення солідарності та гармонізації в енергетичному секторі, запровадження інновацій та реформ у освітніх процесах ЄС та країн СхП.

Критичний обмін думками відбувся в рамках засідання ad hoc Групи з питань Угоди про асоціацію. Зокрема, Співпрезидент ПА Євронест Б. Тарасюк окреслив ключові виклики, з якими зіштовхується Верховна Рада України та, зокрема, Комітет з питань європейської інтеграції в рамках адаптації українського законодавства до права ЄС. На його думку, інституційна спроможність Верховної Ради у виконанні наших зобов’язань за Угодою про асоціацію і у адаптації законодавства до законодавства ЄС, що є зобов'язанням України, залишається недостатньою через брак політичної волі.

Ще одним важливим питанням порядку денного Економічного комітету було заслуховування проекту доповіді «Сприяння діджиталізації з метою підвищення ефективності та стимулювання економічного росту в ЄС та державах-учасницях Східного Партнерства», який підготувала Українська делегація. Народний депутат О. Кодола, заступник Глави Постійної делегації, презентував розроблений документ та акцентував увагу присутніх на основній меті, яка полягає не лише у обговоренні, підготовці поправок і його схваленні, але й  у важливості напрацювання реальних і практичних кроків щодо гармонізації цифрових ринків та залучення іноземних інвестицій.

Нагадаємо, що ПА Євронест (англ. Euronest Parliamentary Assembly)  - це парламентський форум, метою якого є розвиток та заохочення подальшої політичної асоціації та економічної інтеграції між ЄС та країнами Східного партнерства.
До складу ПА ЄВРОНЕСТ входять постійні делегації від Європейського Парламенту (60 членів) та від держав-партнерів Азербайджану, Грузії, Вірменії, Молдови та України (по 10 членів від кожного з парламентів).