Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи
27 березня 2018, 01:30

У Верховній Раді розроблять план реформ для психологічної галузі


У п’ятницю, 23 березня, у Верховній Раді України відбувся Національний круглий стіл «Правове регулювання психологічної допомоги в Україні: стратегія європейської та загальносвітової інтеграції», організований Комітетом Верховної Ради України з питань європейської інтеграції спільно з Міжфракційним  депутатським об’єднанням «Сприяння захисту прав та соціальній реабілітації учасників АТО» та Національною психологічною асоціація України.

Обговорити важливі проблеми надання психологічної допомоги зібралися понад 100 учасників, серед яких – народні депутати України, представники міністерств, відомств, наукових установ, практикуючі психологи, волонтери, капелани.

З вітальним словом до гостей заходу звернулась Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, яка Ірина Геращенко, яка підкреслила, що сьогодні особливої психологічної підтримки потребують військовослужбовці, які повертаються з зони проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі.

Голова МДО «Сприяння захисту прав та соціальній реабілітації учасників АТО» Оксана Білозір зауважила, що «психологічна безпека громадян є важливим чинником ментального здоров’я нації». Водночас, за словами депутата держава має сьогодні спрямувати зусилля на питання гуманітарної безпеки загалом, адже психологічна безпека є лише однією з важливим складових гуманітарної».

У круглому столі взяли участь заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Тука Георгій Борисович та заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович, які проінформували присутніх про заходи щодо психологічної та соціальної підтримки учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, та інших категорій громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Почесний гість заходу, Президент Європейської федерації психологічних асоціацій (EFPA) Тельмо Моуріньйо Баптіста присвятив свій виступ інформації про діяльність федерації та презентації Європейського стандарту освіти і професійної підготовки в галузі психології (EuroPsy).   

За результатами засідання було прийнято резолюцію учасників круглого столу, зі зверненням до органів влади щодо визнання питання гуманітарної безпеки, а також ментального здоров’я нації (як однієї з її ключових складових), одним із пріоритетів державної політики України. Також, серед пунктів резолюції утворення, при Міжфракційному депутатському об’єднанні Верховної Ради України «Сприяння захисту прав та соціальній реабілітації учасників АТО», робочу групу з підготовки проекту Концепції гуманітарної безпеки України та проекту Закону України «Про регулювання психологічної діяльності» та підтримка заявки на проведення в Україні Європейського семестру Європейської федерації психологічних асоціацій у 2019 році.