На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила під час участі у Форумі-презентації Маніфесту та Платформи держави вдячності «Сталимо перемогу: від стійкості громадян до держави вдячності». Маніфест, представлений на форумі, став результатом спільних зусиль експертів, науковців, підприємців та представників громадянського суспільства, що створили документ для втілення суспільної Програми державної політики України: «Від стійкості громадян до Держави Вдячності». Він представляє ключові ідеї, засади й принципи, що надалі будуть основою конкретних програм і дій у різних сферах життя: від безпеки та оборони до культури й національної ідентичності, від економічного розвитку до соціальної політики, від освітніх реформ і охорони здоров'я до міжнародних відносин.

Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у дискусії «Безпека та інновації: Україна як оборонний хаб Європи». Вона наголосила, що Українська держава має бути, передовсім, функціональною державою. «Мені би не хотілося, щоби ми схилялися до того, що суспільство і далі має замінювати собою державу. Ми маємо наполягати на тому, щоби під тиском суспільства ми мали ту державу, яка може забезпечувати ключові функції, такі як функція безпеки, але також і політики вдячності до ветеранів, відповідальності перед тими, хто віддав державі найголовніше», — зауважила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС. На її думку, новий виток довіри до Української держави заробило українське суспільство на початку повномасштабного вторгнення. «Воно її скропило своєю кров’ю. Так от держава зараз не має права втратити цю довіру. Мені би хотілося чесної розмови, коли ми дивимося в дзеркало, бачимо всі свої вади і готові над ними працювати. А це означає не дуже привабливу картинку. І цю картинку ми самі маємо виправити для того, щоби ми могли говорити про успішну європейську інтеграцію», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що рішення про надання Україні спершу статусу кандидатки на вступ до ЄС, а згодом і про відкриття переговорів — було як базовано на досягненнях України, так і на геополітичних засадах. «Ми отримали надзвичайні політичні аванси. Ми багато зробили — виконували Угоду про асоціацію, це дало нам змогу заповнити той опитувальник, маючи змістовне наповнення, що туди заповнити. На основі і наших досягнень, і на основі геополітичного рішення, ми і Молдова отримали кандидатський статус…Але далі — це складна наша робота. І наше завдання — щоби ми могли знімати скепсис щодо вступу України, а не просто стукати у двері і казати: «Нам потрібне запрошення в НАТО», — сказала голова Комітету.

Вона переконана, що успіх європейської та євроатлантичної інтеграції України залежить від пріоритетів внутрішньої роботи. І це, на її думку, дозволить знімати скепсис, який сьогодні дедалі більше наростає як в країнах Європейського Союзу, так і в країнах Альянсу. Популісти в Європі, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, дедалі частіше маніпулюють на страхах людей, намагаючись їм нав’язати наратив про те, що варто відмовитися від цінностей, якось «розміняти» Україну і, в такий спосіб, зберегти свій добробут. «Так от наше завдання не тільки кричати, що ми захищаємо цінності всього світу. Ми їх справді захищаємо, але й відповідати тим жертвам і тому героїзму наших захисників і захисниць на кожному щаблі влади», — підсумувала голова комітету з питань інтеграції України до ЄС.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 жовтня 2024 09:44
25 жовтня 2024 11:22
25 жовтня 2024 07:39
24 жовтня 2024 07:26
24 жовтня 2024 07:17
23 жовтня 2024 14:41
21 жовтня 2024 09:12
18 жовтня 2024 09:51
17 жовтня 2024 16:07
16 жовтня 2024 08:49