Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе в рамках робочого візиту до Праги зустрілася з представниками посольств країн-членів Європейського Союзу та представниками експертної спільноти Чехії. «Це була розмова і про персональний досвід війни, і про настрої в українському суспільстві, які дуже цікавлять наших партнерів. Також про те, що необхідно зробити більше, щоби підтримати Україну», — сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що українське суспільство, попри те, що втомлене, виснажене війною, все ж розуміє, що Україні життєво необхідна перемога у війні, бо це питання виживання. «Тому нам важливо змінити ситуацію на фронті, щоби розраховувати на мир на наших умовах — тих, які будуть гарантувати незалежну, суверенну, вільну Україну. Країну, яка зможе інтегруватися в ЄС та НАТО і буде мати можливість поновити свої кордони 1991-го року, визнані міжнародною спільнотою», — наголосила голова Комітету.

Говорили про важку енергетичну ситуацію. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що Росія не зупиняється в своїх намірах знищити енергетичну інфраструктуру України: «Тому нам потрібна зброя. Від обсягів цієї зброї, а також швидкості її надання залежить чи зможемо ми вистояти наступної зими». Також голова Комітету наголосила на потребі термінової допомоги для того, щоби якнайшвидше відновити пошкоджену енергетичну інфраструктуру та підтримати побудову децентралізованої генерації.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що Україна, спільно з державами-членами ЄС, вже зараз має працювати над тим, щоби після перемоги повернути своїх громадян додому. «Нам потрібні спільні урядові програми з країнами-членами європейської спільноти, в яких знайшли прихисток українці. Варто створювати навчальні, тренінгові програми з можливістю працевлаштування, але також із зобов'язанням в майбутньому повернутися й відпрацювати в державних інституціях України, щоби ми мали інституційну спроможність не тільки рухатися до ЄС, а й бути сильним та впливовим членом європейської спільноти», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. У цьому контексті вона зазначила, що важливо також посилювати роль жінок у суспільстві та на державній службі. За її словами, війна призвела до переоцінки професійних ролей, коли жінкам довелося опановувати досі нетрадиційні для них професії.  «І тут, на жаль, довелося згадати про обмежувальну Постанову уряду, яка на сьогодні регламентує закордонні поїздки жінок, що є державними службовицями або жінок-депутаток місцевих рад. Ми так багато доклали зусиль, щоби залучити жінок у політику, а зараз ці обмеження руйнують здобутки, які для нас були ключовими. Тому нам спільно потрібно виправляти це. Можливо, якраз із допомогою тих умов, які Європейський Союз буде далі виставляти для нашого просування по демократичному треку», — сказала голова Комітету.

Вона також наголосила на необхідності створення спеціальних фінансових механізмів відбудови та відновлення України. Учасники зустрічі погодилися, що варто напрацювати прозорі механізми контролю за використанням цих коштів, щоби Україна і далі могла розраховувати на підтримку партнерів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 жовтня 2024 10:31
15 жовтня 2024 09:03
14 жовтня 2024 12:45
10 жовтня 2024 18:40
08 жовтня 2024 08:25
07 жовтня 2024 19:33
04 жовтня 2024 17:01
03 жовтня 2024 09:47
02 жовтня 2024 10:33
02 жовтня 2024 09:35