Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у Варшавському Безпековому Форумі. Вона виступила у дискусії «Розбудова стійкого торговельного та бізнес-середовища в Україні”.

Голова Комітету зазначила, що Україна, її народ та бізнес перебувають в центрі жорстокої кривавої війни, яка не дає можливості думати про довгострокові стратегії, а вимагає, передовсім, зосередитися на виживанні. Тому більшість бізнесів сфокусовані на тактичних завданнях та середньострокових цілях. Із початком повномасштабного вторгнення багато галузей економіки такі як металургія, сільське господарство, енергетика зазнали великих змін. Були пошкоджені логістичні ланцюги і це, відтак, вимагає їхнього повного переосмислення. Також, окрім війни, все ще великими залишаються корупційні ризики всередині України, які відштовхують іноземних інвесторів. «Два з половиною роки тому я була впевнена, що в Україні більше ніколи не буде корупції, що її просто не може існувати тому, що йдеться про життя і смерть, про виживання чи зникнення. Але я помилялася. На жаль, попри створення антикорупційної інфраструктури, попри сильне громадянське суспільство, ми все ще не побороли корупцію і маємо це визнати», —сказала голова Комітету. Водночас, за її словами, протягом останнього десятиліття було багато зроблено для того, щоби вкоренити верховенство права в Україні.

Вона переконана, що попри боротьбу, яку доводиться щодня вести Україні, важливо також зосередитися на закладенні підвалин надійної, стійкої економіки. І ключем до цього є європейська та євроатлантична інтеграція. «Перш за все – це шлях європейської інтеграції. Тому, що це трек, який стимулює нас фактично створити основу для бізнесу, стимулює нас негайно змінити державу навіть в умовах війни. Інфраструктура, яку ми створили для боротьби з корупцією, насправді дає результати», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету привернула увагу до масштабів руйнувань в енергетиці України. «Економічна активність неможлива без електрики. Ми зараз перебуваємо у критичній ситуації, коли половина наших спроможностей генерувати електроенергію знищено внаслідок російських атак. Російська Федерація, розуміючи, що не може зламати нашу волю на полі бою, намагається зламати нас, як державу, як економіку», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Ще однією великою проблемою для бізнесу і для держави загалом, за її словами, є відтік людського капіталу. Бо держави, які прихистили українців, зрозуміли, що вони є прогресивною робочою силою та не зацікавлені в тому, щоби українці поверталися додому.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зауважила, що головним викликом для України наразі є вчасна та достатня військова підтримка. «Щоби люди розуміли, що це не квиток в один кінець на поле бою. Щоби вони могли отримати достатню підготовку, всі необхідні засоби для боротьби», — сказала голова Комітету. Вона переконана, що український уряд, зі свого боку, недостатньо зробив для переведення української економіки у воєнний режим. Росія ж, тим часом, на наступний рік збільшила свій воєнний бюджет на 30%. «Щоби говорити про розвиток бізнесу в Україні — нам треба вижити. Ми (українці) винахідливі, розумні, інноваційні, працьовиті і стійкі. Але, будь ласка, допоможіть нам вижити. Допоможіть отримати шанс будувати, розвиватися і мати можливість робити свій вибір. Якщо ми матимемо цю можливість — ми всі разом від цього виграємо», — підсумувала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 жовтня 2024 10:31
15 жовтня 2024 09:03
14 жовтня 2024 12:45
10 жовтня 2024 18:40
08 жовтня 2024 08:25
07 жовтня 2024 19:33
04 жовтня 2024 17:01
03 жовтня 2024 09:47
02 жовтня 2024 10:33
02 жовтня 2024 09:35