Комітет з питань інтеграції України до ЄС 5 вересня провів засідання щодо подання Прем’єр-міністра України про призначення Ольги Стефанішиної Віцепрем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністром юстиції України. На засіданні була присутня Ольга Стефанішина. Вона зазначила, що розглядає питання поєднання посад віцепрем’єра і міністра юстиції, як адміністративне посилення.«Саме міністерство юстиції відповідатиме за адаптацію законодавства, розробку і підготовку державних програм із адаптації законодавства. Це потребуватиме розвитку спроможностей міністерства юстиції. Я планую впровадити в міністерстві юстиції окрему посаду заступника, який буде відповідати за правову роботу і наближення законодавства до права ЄС», — сказала Ольга Стефанішина. Переговорний процес щодо членства в ЄС, за її словами, розпочинається і завершується блоком «Фундамнтальні права». Від України очікується надання бачення розвитку фундаментальних основ функціонування держави до ухвалення рішення про членство в ЄС. Вона переконана, що на політичному рівні можна досягти домовленості про те, щоби протягом 2025 року відкрили всі кластери і всі переговорні розділи, якщо буде завершено скринінг — аналіз адаптації законодавства України на відповідність до права Європейського Союзу. «Це політичне рішення, якщо скринінг буде завершено. Точно вже є зараз допомленість, що станом на червень 2025 року два основних кластери — «Фундаментальні права» і «Внутрішній ринок» — це така мінімальна конституція членства України в ЄС, — вони будуть відкриті, сказала Ольга Стефанішина.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила занепокоєння, що поєднання трьох посад однією людиною — головного переговорника з ЄС, віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, а також міністра юстиції України, може призвести до того, що поза увагою залишиться такий критично важливий напрямок, як приєднання України до НАТО. «Якщо ми реально претендуємо на запрошення і на членство в перспективі, як на мене, це найнагальніше питання. Європейська інтеграція вже є на конкретних рейках, а з альянсом, як на мене, це потребує набагато більше уваги», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також наголосила, що в Україні зараз є проблеми із балансом влад, свободою слова та забезпеченням верховенства права. «Є системна проблема зі згортанням демократичного врядування в країні і реформ, зокрема, корпоративного управління, як ми бачили кількома останніми днями; зокрема, зі свободою слова, з балансом влад; зокрема, з ухваленням Кабінетом міністрів неконституційних і неправових рішень. Я сподіваюся, що ви, як міністерка, буде протистояти продовженню такої практики», — наголосила голова Комітету  з питань інтеграції України до ЄС.

Більшістю голосів Комітет з питань інтеграції України до ЄС рекомендував Верховній Раді підтримати призначення Ольги Стефанішиної на посаду Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України — Міністра юстиції України.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 вересня 2024 19:34
06 вересня 2024 16:15
05 вересня 2024 09:51
04 вересня 2024 17:46
03 вересня 2024 17:49
03 вересня 2024 11:17
30 серпня 2024 10:43
23 серпня 2024 09:18
20 серпня 2024 18:31
20 серпня 2024 18:22