Комітет з питань інтеграції України до ЄС у середу 4 вересня зібрався на позачергове засідання щодо відставки віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що відставка головного переговірника з ЄС від України викликає занепокоєння, і ставить питання, що далі в Україні буде відбуватися з європейською інтеграцією. Віцепрем’єрка, зі свого боку, запевнила, що її звільнення — це лише процес загального перезавантаження уряду. «Разом з тим маю запевнення від голови уряду, що ця посада (віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції) не залишиться незаповненою. Будуть внесені пропозиції щодо її заповнення найближчим часом», — сказала Ольга Стефанішина. Вона додала, що її відставка суттєво не вплине на переговори щодо членства України в ЄС, оскільки минулого тижня уряд затвердив переговорні групи. Також указом президента затверджено склад переговорних делегацій, який передбачає статус переговірників по різних напрямках. «Я впевнена, що особа, яка займе цю посаду, матиме всі необхідні матеріали, бекґраунд для продовження цієї роботи по лінії ЄС, але так само по лінії НАТО», — переконана Ольга Стефанішина.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що посада головного переговірника з ЄС у процесі європейської інтеграції є принциповою і надзвичайно важливою, так само, як і затвердження переговорних груп. «Поза тим, я рада, що уряд трохи дослухався і до наших зауважень стосовно необхідності ухвалення положень про групи, взаємодії і повноваження груп. Це те, чого не вистачало у попередніх напрацюваннях», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко запропонував ухвалити рішення Комітету щодо отримання звіту про роботу віцепрем’єрки: «Комітет просив би направити звіт про роботу і офісу, і віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. І в цьому звіті просив би, щоби були рекомендації для подальшої роботи, що виконано, що ні. І друге — в чому потрібна підтримка нашого Комітету офісу віцепрем’єрки, щоби цей офіс взявся таки за інтеграцію до НАТО. Більшістю голосів Комітет не підтримав пропозицію Валентина Наливайченка щодо необхідності звіту Ольги Стефанішиної. Комітет також більшістю голосів підтримав відставку Ольги Стефанішиної із посади віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 вересня 2024 19:34
06 вересня 2024 16:15
05 вересня 2024 09:51
04 вересня 2024 17:46
03 вересня 2024 17:49
03 вересня 2024 11:17
30 серпня 2024 10:43
23 серпня 2024 09:18
20 серпня 2024 18:31
20 серпня 2024 18:22