Комітет з питань інтеграції України до ЄС на засіданні 15 серпня обговорив план роботи на період дванадцятої сесії Верховної Ради України. З вересня 2024 року по січень 2025 року на опрацюванні Комітету 340 законопроєктів. Заплановано провести комітетські слухання щодо виконання заходів, необхідних для набуття Україною членства в НАТО та для координації зусиль із виконання посиленої безпекової політики в рамках ЄС. Передбачено участь членів Комітету у засіданнях ПА Євронест, Бюро ПКА та у засіданні Конференції комітетів з європейських справ та справ Співтовариства національних парламентів країн-членів та кандидатів до ЄС (COSAC), а також зустрічі з Платформою громадянського суспільства для обговорення завдань та узгодження дій в реалізації євроінтеграційного порядку денного.

В рамках парламентського Контролю Комітет визначив для себе кілька важливих завдань на наступну сесію. Це, зокрема, моніторинг виконання Україною стратегії інтегрованого управління кордонами. «З огляду на те, що було ухвалено зміни до Закону про нацбезпеку, де по стратегії є окремі положення, думаю, що аналіз того, як оновлюється ця стратегія і що далі відбувається було б доречно провести», — сказала голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе. Поза тим, оскільки Комітет ухвалив рішення про постійний моніторинг реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу Ukraine Facility, — запропоновано провести слухання в Комітеті щодо виконання умов за цією програмою.

Комітет і далі контролюватиме виконання Угоди про асоціацію з ЄС. «Нам потрібно також налагодити системну роботу по моніторингу результатів скринінгу і напрацювань Національної програми з адаптації законодавства до права ЄС. Також треба буде контролювати через наші з вами повноваження виконання рекомендацій у сфері реформ, які були зазначені у звіті про розширення. Наприкінці жовтня, можливо на початку листопада буде черговий звіт про розширення. Після того я би пропонувала подивитися, як ми справилися з тим, що нам було дано у попередньому звіті минулорічному. Що перекочувало у новий звіт, на що треба було звернути увагу», — сказала голова Комітету.

Члени Комітету також звернулися із листом до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. На початку липня цього року було розпочато проведення двосторонніх зустрічей в рамках офіційного скринінгу Європейської Комісії в контексті переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Комітет з питань інтеграції України до ЄС послідовно закликає до тісної міжвідомчої співпраці з метою покращення якості та посилення динаміки переговорного процесу загалом. На думку Комітету, Верховна Рада України в рамках парламентської функції контролю, мала б здійснювати регулярний моніторинг перебігу та результатів двосторонніх зустрічей з представниками Європейської Комісії (в рамках скринінгу). У зв’язку з цим, члени Комітету звернулися із проханням до пана Стефанчука ініціювати проведення координаційної наради за участі зацікавлених комітетів та підрозділів Апарату ВР для напрацювання механізму здійснення такого моніторингу. «Вважаємо, що окрім того регулярного моніторингу та контролю, який здійснює Комітет з питань інтеграції України до ЄС в рамках своїх повноважень, важливо забезпечити такий механізм контролю, який би передбачав залученість секторальних Комітетів. У цьому зв’язку просимо вас ініціювати проведення координаційної наради за участі зацікавлених комітетів та підрозділів Апарату з метою напрацювання механізму здійснення такого моніторингу», — йдеться у листі.

Також, з огляду на відкриття перемовин про вступ України до ЄС і, відповідно, значне збільшення навантаження як на Апарат, так і безпосередньо на профільний Комітет, члени Комітету вважають за необхідне повернутися до дискусії щодо необхідності посилення інституційної спроможності Комітету та внесення відповідних змін в Регламент Верховної Ради України. «Враховуючи зміну статусу наших взаємин з ЄС, питання розширення інституційної спроможності Секретаріату Комітету та Апарату в цілому, а також оновлення правової бази, зокрема, шляхом внесення відповідних змін до Регламенту, потребують невідкладного вирішення», — вказують у листі члени Комітету.      

Із ще одним листом Комітет звернувся до Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Члени Комітету попросили віцепрем’єрку доручити відповідним підрозділам надіслати Комітету, в разі наявності, графік проведення двосторонніх зустрічей з представниками Європейської Комісії (в рамках скринінгу) та регулярно повідомляти Комітет про їхні ключові підсумки.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 вересня 2024 19:34
06 вересня 2024 16:15
05 вересня 2024 09:51
04 вересня 2024 17:46
03 вересня 2024 17:49
03 вересня 2024 11:17
30 серпня 2024 10:43
23 серпня 2024 09:18
20 серпня 2024 18:31
20 серпня 2024 18:22