Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом із першим заступником голови Парламенту Олександром Корнієнком та представниками депутатських фракцій і груп взяла участь у зустрічі з представниками “Веймарського трикутника” – державною міністеркою Німеччини у справах Європи Анною-Крістіною Люрман, міністром у справах ЄС Польщі Адамом Шлапкою, а також послом Франції в Україні Гаелем Весьєром.

Голова Комітету подякувала країнам “Веймарського трикутника” за їхню позицію при наданні Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС, відкритті перемовин про вступ і рішення про першу міжурядову конференцію між Україною та ЄС 25 червня в Люксембурзі. “Для того, щоб нам все вдалося, – потрібна подальша підтримка партнерів. Ми розуміємо, що перед нами велика робота, але ми також розуміємо: все, що нам вдалося, всі рішення, хоч вони й були політичними, – були засновані на тій роботі, що почалася в 2014 році після Революції Гідності, в процесі виконання Угоди про асоціацію та отриманні “безвізу, – сказала вона, – Зараз для того, щоб Україна могла продовжувати реформи і зосереджуватися на трансформації, нам принципово розуміти, що ми маємо достатньо спроможностей для боротьби. Тому найбільшим пріоритетом продовжує залишатися зброя, надання систем ППО. Також критично і нагально для нас найближчими тижнями запустити ті процеси, які допоможуть підготувати енергетику до зими. Від цього залежить функціонування нашої економіки, можливість збирати податки і оплачувати рахунки оборонної та визвольної війни”.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала партнерів посилили свою дипломатичну й експертну присутність в Україні для серйозної і чіткої взаємодії, швидкого обміну інформацією та важливими акцентами з точки зору виконання наших євроінтеграційних зобов’язань. На її думку, їхні зусилля мають бути спрямовані на допомогу з вибудовування в Україні інституційної спроможності для зближення з ЄС. Для сталості євроінтеграційних зусиль державі треба мати власні спроможності на центральному та регіональному рівні, переконана голова Комітету.

Представників Німеччини, Польщі та Франції цікавило, як Україна працюватиме над першим кластером переговорів про вступ до ЄС – “Основи”. Він стосується забезпечення верховенства права, демократичних прав і свобод та антикорупційних зусиль. На їхню думку, ці питання є принципово важливими з точки зору успіху країни на шляху до ЄС. “Ми розуміємо, що саме ці сфери потребують особливої уваги. Для цього треба навіть під час воєнного стану максимально повернутися до балансу влад, репрезентативності, засадничих свобод і з допомогою партнерів рухатися до визначеної цілі”, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 вересня 2024 09:51
04 вересня 2024 17:46
03 вересня 2024 17:49
03 вересня 2024 11:17
30 серпня 2024 10:43
23 серпня 2024 09:18
20 серпня 2024 18:31
20 серпня 2024 18:22
16 серпня 2024 09:20
08 липня 2024 15:10