Подію організував проєкт технічної допомоги з посилення спроможності Верховної Ради України «Інтерпарес». Цей проєкт готувався досить тривалий час, організатори детально вивчали актуальні потреби Верховної Ради, вели тривалі переговори з парламентами держав-членів, які могли б передати досвід та експертизу в євроінтеграційному процесі колегам з Верховної Ради. Члени Комітету висловили вдячність представникам всіх парламентів, які зголосилися взяти участь у семінарі і поділилися своїм унікальним євроінтеграціним досвідом.

Голова комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що цей досвід для України є дуже цінним, оскільки багато майбутніх завдань для депутатів поки є не зовсім зрозумілими. Тому шлях, який уже проходили європейські колеги, і корисні напрацювання на цьому шляху, безумовно, стануть у пригоді. «Особливість вашої роботи якраз полягає в тому, що ви можете допомогти нам принести досвід тих країн, які або проходили шлях європейської інтеграції, або добре розуміють, як працює всередині Європейський Союз, і яка роль парламенту, яку спроможність парламенту нам потрібно вибудувати на цьому шляху. Цей шлях для нас поки є з багатьма невідомими. Ми сподіваємося, що якраз у процесі сьогоднішнього семінару багато стане чіткішим у наших підходах і наступних кроках», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що український парламент протягом років відігравав важливу роль у процесі європейської інтеграції, починаючи від ратифікації Угоди про асоціацію, безвізового режиму з Європейським Союзом і завершуючи, власне, наполегливою законодавчою роботою для того, щоби виконати умови, які супроводжували надання Україні статусу кандидатки на вступ до ЄС, а згодом і відкриття переговорів про вступ.

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що вже до кінця червня Європейська Рада дасть офіційний старт початку перемовин щодо членства України в Європейському Союзі. «Ми розуміємо, що надалі кількість законодавчої роботи, кількість завдань тільки збільшуватися. Це означає, насамперед, що нам потрібно створити реальну інституційну спроможність Верховної Ради як на рівні профільних комітетів, на рівні Комітету, який я маю честь очолювати - з питань інтеграції України до Європейського Союзу, так і на рівні взагалі парламентської служби та різних її частин», — сказала голова Комітету. Для цього, за її словами, потрібно буде багато чого змінювати і вдосконалювати, щоби пройти цей шлях якісно та швидко. «І тут не можна віддати перевагу швидкості перед якістю. Ми сподіваємося, що разом з вами знайдемо відповіді на те, як Україні під час такої брутальної війни вдасться це зробити», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету додала, що, попри усі виклики війни, парламент продовжує працювати з максимальною віддачею заради того, щоб Україна і українці реалізували своє право на життя, право на вибір та право на європейське, демократичне майбутнє. «З вашою допомогою дуже розраховуємо, що нам це вдасться. І що цей шлях вдасться пройти принаймні не за довший період часу, ніж це зробили всі інші країни, які успішно стали членами Європейського Союзу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 вересня 2024 09:51
04 вересня 2024 17:46
03 вересня 2024 17:49
03 вересня 2024 11:17
30 серпня 2024 10:43
23 серпня 2024 09:18
20 серпня 2024 18:31
20 серпня 2024 18:22
16 серпня 2024 09:20
08 липня 2024 15:10