Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук на полях Конференції парламентських комітетів з питань євроінтеграції/у справах держав-учасниць процесу стабілізації та асоціації в Південно-Східній Європі (COSAP) зустрілися із головою Комітету з питань європейської інтеграції парламенту Чорногорії Іваном Вуковичем та з головним переговорником Чорногорії з ЄС Предрагом Зеновичем.

Іван Вукович, який запросив делегацію Комітету взяти участь у роботі COSAP висловив підтримку Україні. Він зауважив, що попри непросту ситуацію, він радий, що Чорногорія змогла проявити себе, як держава, яка підтримує Україну політично, санкційно і гуманітарно. Іван Вукович переконаний, що дуже важливо усвідомлювати наслідки руйнівних атак РФ на Україну.

Сторони говорили про розширення Європейського Союзу. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС активізував багато рішень, які стосуються розширення. Парламентарі погодилися, що важливо координувати свої зусилля, щоби процеси, які стосуються інтеграції України, Молдови та Західних Балкан не зупинялися.
Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала свого колегу докласти зусиль, щоби Парламент Чорногорії ініціював резолюцію про визнання Голодомору в Україні геноцидом, з огляду на те, що росіяни далеко не вперше прагнуть знищити український народ і Українську державу.

Також на зустрічі йшлося про важливість економічного тиску на Росію, дотримання вже запроваджених санкцій та запровадження нових. «Сподіваємось, Чорногорія, яка приєдналася до одинадцяти санкційних пакетів ЄС проти Росії, приєднається і до 12-го, й 13-го пакетів. Євросоюз зараз працює над 14-м пакетом. Потрібно, щоби якраз енергетичні компоненти російської економіки — зріджений газ і ядерна енергетика були включеними до цього санкційного пакету», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також додала, що Україна сподівається на підтримку з боку Чорногорії свого поступу до НАТО. «Важливо піднести наші взаємини з НАТО на новий рівень. Без членства України в Альянсі не тільки ми не матимемо безпечного майбутнього, але й європейський континент, і трансатлантична спільнота не почуватимуться у безпеці», — сказала голова Комітету. Іванна Климпуш-Цинцадзе та Вадим Галайчук закликали чорногорських колег докласти усіх зусиль, щоби максимально пришвидшити надання Україні всіх потрібних видів зброї, бо ситуація складна, але вона залежить від того, наскільки партнери України будуть спроможні далі її підтримувати.

Парламентарі домовились про взаємодію євроінтеграційних комітетів, обмін досвідом, взаємну підтримку і обмін думками на шляху України і Чорногорії до ЄС. «Ми зичимо Чорногорії успіху. Вона рухається досить швидко зараз по цьому треку. Хотілося би, щоби їм все вдалося, бо це наша спільна мета», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Про поступ України і Чорногорії до ЄС голова Комітету та її перший заступник також говорили і під час зустрічі з головним переговорником Чорногорії з Євросоюзом Предрагом Зеновичем. Він поділився деталями, як Чорногорія вибудовує свій переговорний процес, які їхні напрацювання найефективніші, як відбувається взаємодія між урядом і парламентом, між Єврокомісією й урядом, а також з якими викликами вони стикаються. «Це дуже практичні речі, які для нас є не просто важливими, а й цінними з точки зору досвіду, бачення, з точки зору погляду на процес із середини», — сказала голова Комітету.

Предраг Зенович також зазначив, що звірства росіян в Україні розвіяли дещо захоплене ставлення багатьох чорногорців до росіян. Ті жахи, які російська армія чинить на окупованих територіях України серйозно змінило сприйняття й розуміння чорногорського суспільства того, що відбувається в Україні, та забезпечило додаткову підтримку Україні й українцям.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 вересня 2024 09:51
04 вересня 2024 17:46
03 вересня 2024 17:49
03 вересня 2024 11:17
30 серпня 2024 10:43
23 серпня 2024 09:18
20 серпня 2024 18:31
20 серпня 2024 18:22
16 серпня 2024 09:20
08 липня 2024 15:10