Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

29 лютого 2024, 17:55

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС привітала резолюцію Європарламенту на підтримку України

Сьогодні Європейський Парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав надати Україні все необхідне для перемоги над Росією. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС  Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала ухвалення документу. Вона вважає його проявом лідерства і солідарності з Україною у цей важкий час, а заклики, що містяться в резолюції — списком украй необхідних дій, які потрібні не лише Україні, а й світу, якщо він не хоче перетворитися на дуже небезпечне місце.

У документі, за ухвалення якого проголосували 451 євродепутат, 46 висловилися проти та 49 утрималися, парламентарі підводять підсумки двох років повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вони зазначають, що війна докорінно змінила геополітичну ситуацію в Європі. Наполягають, що головною метою є перемога України у війні, і попереджають про серйозні наслідки, якщо цього не станеться. Депутати Європарламенту зазначають, що інші авторитарні режими уважно спостерігають за тим, як розвивається ситуація в Україні, щоб оцінити власні можливості для проведення агресивної зовнішньої політики.

«Щоб Україна перемогла, не повинно бути жодних самонакладених обмежень на військову допомогу Україні», — вказано у резолюції. Євродепутати констатують, що все ще є великі відмінності у рівні військової підтримки, яку надають Україні члени ЄС, і закликають зробити необхідні інвестиції в європейську оборонну промисловість. Бо це надзвичайно важливо для задоволення потреб України та поповнення запасів ЄС. Особливо потрібними для України євродепутати вважають системи протиповітряної оборони, ракети великої дальності, такі як TAURUS, Storm Shadow/SCALP, різні види артилерії та боєприпасів (зокрема 155 мм), а також безпілотники та зброю для протидії їм.

Усі союзники в ЄС та НАТО повинні підтримувати Україну у військовому плані не менше ніж 0,25% свого ВВП на рік, йдеться у резолюції. Європарламентарі закликають держави ЄС негайно розпочати діалог з оборонними компаніями, щоб забезпечити збільшення виробництва та поставок боєприпасів, снарядів та ракет в Україну, які мають бути в пріоритеті перед замовленнями з інших країн. Крім того, вони закликають Палату представників США ухвалити пакет військової допомоги Україні, який давно відкладається, без будь-яких зволікань.

У резолюції підкреслено терміновість створення надійного правового режиму, який би дозволив конфіскувати російські державні активи, заморожені ЄС, і використовувати їх для відновлення України та компенсації жертвам війни. «Росія має бути зобов’язана виплатити накладені на неї репарації, щоб забезпечити суттєвий внесок у відбудову України», — вказано у документі.

Євродепутати також закликають ЄС зберегти та розширити свою політику санкцій проти Москви та її союзника Білорусі. Це включає заборону імпорту російського урану та металургійної продукції до ЄС, припинення ядерної співпраці з Росією та запровадження повного ембарго на імпорт ЄС російської сільськогосподарської та рибної продукції, а також викопного палива та зрідженого природного газу, що транспортується морем.

Європарламент засуджує всі ті країни, компанії, асоціації та окремих осіб, які допомагають Москві обходити обмежувальні заходи ЄС, і в ухваленому документі закликає криміналізувати обхід санкцій на рівні ЄС.

Також у документі Європарламент висловлює стурбованість щодо обмеження виїзду за кордон депутатів Верховної Ради України. У резолюції вказано, що не можна застосовувати обмеження політичної діяльності певних членів парламенту, зокрема тих, що представляють опозицію. «Під час війни не слід нехтувати жодним політичним ресурсом, який може представляти справу України на міжнародних форумах», — вказано у документі.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зазначила, що європейські колеги бачать певні виклики, з якими сьогодні стикається українська демократія і звертають увагу на те, що їх негайно потрібно виправляти.