Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

01 лютого 2024, 08:16

«Реформа державної служби й посилення інституційної спроможності — основа для успішного процесу євроінтеграції» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та член Комітету Петро Порошенко зустрілися з Генеральним директором Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) Гертом Яном Купманом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала, що це була змістовна, предметна розмова про подальші кроки із підготовки до формування перемовної позиції Європейського Союзу. А також щодо підготовки до реального початку процесу оцінки законодавства України. Оскільки зараз відбувається роз’яснювальний процес цього скринінгу для українських держслужбовців. На зустрічі йшлося і про очікування європейської сторони остаточної інформації з боку України щодо довиконання семи вимог, зокрема тих зауважень, які були оприлюднені у звіті Європейської Комісії.

Голова Комітету зауважила, що Україна не мусить чекати затвердження переговорної рамки з ЄС. «Ми вже можемо пріоритезувати для себе кроки, наші плани, конкретні дії. Ключовими стане забезпечення реформи державного управління відповідно до дорожньої карти, яку має представити Уряд», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що, на жаль, реформа держслужби в Україні, яка була узгоджена з Європейським Союзом наприкінці 2016 року і почала втілюватися в 2017 році, була повністю скасована парламентом 9-го скликання в 2019 році. Потім під приводом спершу ковіду, а зараз воєнного стану ситуація довкола державної служби лише погіршилася. Тому реформа державної служби і посилення інституційної спроможності загалом, на думку голови Комітету, зараз є ключовими.

Говорили також про забезпечення верховенства права, прав і свобод громадян. «Це теж горизонтальне завдання, за виконанням якого Європейський Союз буде стежити і оцінювати з самого початку відкриття перемовин, бо це частина кластеру основ. І саме цими напрямками буде потенційно завершуватися наш процес приєднання», — сказала голова Комітету.
 
Іванна Климпуш-Цинцадзе  наголосила на необхідності відповідальної комунікації з українським суспільством. «Важливо формувати реалістичні очікування від того процесу, тієї дороги, яка лежить перед нами, і яку нам треба успішно пройти задля досягнення нашої стратегічної цілі» —сказала вона. Голова Комітету зауважила також, що очікує від Європейської Комісії оцінки законопроєкту про доброчесне лобіювання, який був ухвалений у першому читанні. За її словами, для Верховної Ради важливо при підготовці до другого читання отримати зворотній зв’язок і рухатися відповідно до практик та підходів ЄС. Бо це одне з тих завдань, які Україна має доробити в рамках семи вимог, наданих їй зі статусом кандидата.