Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

30 січня 2024, 18:44

Подальша фінансова підтримка України з боку ЄС буде залежати від виконання реформ

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила за результатами зустрічі її та Петра Порошенка з Віцепрезидентом Європейської комісії Марошем Шефчовичем та з Єврокомісаром з питань сусідства та розширення ЄС Олівером Варгеї.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, в ході розмови з єврокомісаром Варгеї йшлося про те, що ще чекає Єврокомісія від України, щоби зробити оцінку і запропонувати рамку для перемовин з Україною для міжурядової конференції країн-членів Європейського Союзу.

Україна почала підготовчий етап для проведення Європейською Комісією оцінки українського законодавства на відповідність права ЄС. «Це тривалий і масштабний процес. Важливо, щоби в цьому процесі обидві сторони максимально відповідально і грунтовно ставилися до своїх завдань», — зауважила голова Комітету. Вона додала, що для України це вже буде великим викликом, зважаючи на те, що до реалізації цього процесу з українського боку буду залучені держслужбовці. А інституційна спроможність потребує суттєвого посилення в Україні, як в міністерствах, секретаріаті Кабміну, у Комітетах Верховної Ради так і в органах місцевого самоврядування.

У контексті довиконання вимог Євросоюзу, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, важливо зараз опрацювати до другого читання законопроєкт про лобізм. Від України також чекають довиконання умов із забезпечення прав нацменшин, а також реального прогресу в розслідуванні корупційних злочинів.

Велику частину розмов присвятили тому, що для України є принципово важливим отримати підтвердження системної допомоги Євросоюзу, зокрема, через ухвалення рішення вже 1 лютого про механізм фінансової підтримки Ukraine facility, який передбачає надання Україні 50 млрд євро протягом чотирьох років.

«Колеги коментують це зі стриманим оптимізмом, з усвідомленням необхідності далі демонструвати і єдність, і продовження різного типу допомоги для українського суспільства, яке справді протистоїть сьогодні цьому страшному, екзистенційному виклику з боку Росії», — сказала голова Комітету.

Вона зауважила, що європейські колеги наголосила на відмінності надання нових траншів фінансової допомоги Україні. «Ця фінансова підтримка буде узалежнюватися від того, як Українська держава, Уряд, Верховна Рада будуть виконувати план України, на основі якого і буде надаватися подальша фінансова допомога в рамках нового механізму. Всі частини законодавчої і виконавчої влади в Україні мають усвідомлювати, що це додаткова відповідальність, додаткові високі очікування з боку наших партнерів, що попри війну Україна буде продовжувати реформуватися відповідно до заявлених планів і узгоджених з Європейським Союзом, до членства в якому ми прагнемо», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.