Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

26 січня 2024, 08:17

Іванна Климпуш-Цинцадзе радникам Конгресу США: «Ми захищаємо інтереси американських громадян також»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з делегацією старших радників Конгресу США та американських експертів, що зараз перебувають у Києві. Очолює делегацію президент Американської ради зовнішньої політики, республіканський стратег Герман Пірчнер, автор книги «Після Путіна». Саме старші радники Конгресу США беруть участь у підготовці політики США стосовно України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Сполученим Штатам за підтримку України і відзначила надзвичайну важливість подальшої допомоги не лише для України, а й для всього світового порядку. «Ми живі. Ми стоїмо. Це завдяки сміливості і стійкості наших Збройних Сил, але також завдяки надзвичайній підтримці з боку наших союзників. Сподіваємось, що всі дискусії, які зараз точаться в Конгресі довкола цієї підтримки матимуть логічну розв’язку. Бо Україна зараз захищає не лише свої національні інтереси. Ми захищаємо інтереси американських громадян також. Якщо ми дозволимо цьому злу перемогти — це стане чітким сигналом для інших диктаторів, які захочуть силоміць змінити кордони інших держав», — сказала голова Комітету. Вона зазначила, що Росія у війні проти України використовує північнокорейські ракети, іранські дрони, а також, ймовірно, планує використовувати іранські ракети. РФ, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, не збирається відступати: «Путін дуже чітко дав зрозуміти свої цілі у грудні 2021 року. Він сказав, що йому йдеться не лише про Україну, а про повернення до кордонів 1997 року. Це означає, що частина Європи, частина НАТО також під загрозою. Тому важливо, як світ зараз підтримає Україну».

Голова Комітету зазначила, що жодна країна у світі, за винятком хіба США, не здатна сама повністю забезпечити свої військові потреби. І попри зусилля України наростити виробництво зброї, Україна, звісно, не може ці потреби задовільнити. Особливо, зважаючи на те, як Росія використовує іноземну зброю проти України, а також, як РФ збільшила свій оборонний бюджет до того рівня, який був за часів СРСР. Тому так важливо зберігати і збільшувати військову допомогу Україні. Росія, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, демонструє, що має намір нарощувати свої завойовницькі можливості. Ідея знищення України там процвітає. Для України — це екзистенційна війна за виживання, війна за право на власне майбутнє. «Саме тому так багато залежить зараз від США. Бо ваша допомога — це наш спільний внесок у стратегічну мету — поразку Російської Федерації. Росія на українській землі воює не лише проти України. Вона не приховує, що воює проти всього вільного світу», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що більше зусиль потрібно докласти для протиповітряного захисту України, оскілька Росія не припиняє ядерний шантаж, і ядерні об’єкти також під загрозою в Україні. Успіх України, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, напряму залежить від кількості, якості і швидкості отримання зброї. Зараз питання стоїть, чи Сполучені Штати не тільки вірять, а й готові захищати те, що декларують — свободу, повагу до прав людини і демократичних цінностей. «Але поки ви дискутуєте — ми помираємо, борючись в тому числі і з вашим стратегічним ворогом. Тому нам потрібні швидкі, термінові рішення, які допоможуть нам врятувати життя», — сказала голова Комітету. На її думку, ця війна має всі шанси перерости у Третю світову. «Ба більше, вона вже відбувається гібридними засобами, в тому числі на території США через втручання Росії у вибори, через дезінформацію та кібератаки. Тому поки ви дискутуєте про міграційну політику — цей метеорит уже летить на вас, а ви поводитесь, як у фільмі «Не дивись угору», воліючи не зважати на те, що вже відбувається у вашій реальності», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.