Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

10 січня 2024, 11:31

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Якщо світ підтримає Україну і ми разом переможемо РФ — вона більше ніколи не наважиться атакувати»

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Німеччині за підтримку. «Ми сподіваємось, що ця підтримка не лише триватиме, а й зростатиме, зважаючи на загрози, які РФ несе не тільки Україні, а й безпеці усієї євроатлантичної спільноти», — сказала вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала також за підтримку Німеччиною рішення Європейської Ради про відкриття переговорів з Україною щодо її вступу в ЄС: «Це крок для Європейського Союзу із економічного гіганта перетворитися на стратегічного геополітичного гравця». Для українців це рішення, за її словами, стало променем світла. «Нам доводиться мобілізувати усі сили, щоб, захищаючи свою країну у цій кривавій війні, також здійснювати важливі демократичні перетворення, як це передбачено вимогами приєднання до ЄС. Сподіваємось, що зараз Європейська Комісія розпочне процес скринінгу. І сподіваємось, що до весни буде розроблена і погоджена переговорна рамка», — зазначила голова Комітету. Вона вважає, що прем’єр-міністр Угорщини ще неодноразово захоче скористатися можливістю підставити Україні палки в колеса на шляху євроінтеграції. «І тут я хочу наголосити, що це проблема не лише двостороннього діалогу України з Угорщиною. Це проблема також залежності угорського лідера від Росії, його намагання похитнути правила і процедури ЄС. Тому думаю, що ця проблема також стосується і політик Європейського Союзу», — сказала вона.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також висловила сподівання, що Європейський Союз затвердить фінансовий механізм підтримки України. Водночас, коштів, передбачених Ukraine facility, а це близько 50 мільярдів євро протягом чотирьох років, на її думку, недостатньо для відбудови України. Реальні потреби нашої держави у відновленні є значно більшими. «Очевидно, що цих коштів буде недостатньо на відбудову України. Але, маю надію, що у лютому буде досягнуто згоди і затверджено Ukraine facility. Щоби цей механізм став початком масштабної підтримки з відновлення України. І щоби інші донори могли через нього долучатися до допомоги Україні. Звісно, з прозорою звітністю», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона висловила занепокоєння через відсутність прогресу із роботою механізму воєнної допомоги Україні European Peace Facility. Останній транш до цього фонду — 500 мільйонів євро — був заблокований Угорщиною. І весь процес переговорів щодо спрямування понад 20 мільярдів євро на наступні роки на безпекові потреби ЄС, в тому числі і на підтримку України, зараз на паузі. «Це велика проблема для нас. Особливо зараз, на тлі внутрішньополітичних процесів у Сполучених Штатах і тамтешніх дискусій щодо подальшої підтримки України», — сказала голова Комітету. Тому рішення про подальшу підтримку України, на її думку, є не стільки економічним питанням, а питанням лідерства, чіткого усвідомлення викликів та загроз. «Дешевше для світу підтримати Україну зараз, дати нам те, що ми потребуємо, ніж зіткнутися з тими загрозами, які постануть, якщо Україна не вистоїть. Якщо Україна програє — ми, як нація, як держава, перестанемо існувати. Але і вам тоді доведеться брати в руки зброю і боротися за себе самим. Бо Росія не зупиниться перед кордонами ЄС. Вона піде далі. Але якщо світ підтримає Україну і ми разом переможемо РФ — це означає, що вона більше ніколи не наважиться атакувати в майбутньому», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.