Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

20 грудня 2023, 09:02

У Комітеті відбулася зустріч з оновленим складом Української сторони Платформи громадянського суспільства

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч за участю голів підкомітетів з питань євроінтеграції з оновленим складом Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Учасники обговорили питання подальшої взаємодії, враховуючи відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе ще раз привітала всіх із відкриттям переговорів про вступ до ЄС, однак, зауважила, що ейфорію час відкладати і переходити до роботи. «Ми з вами добре розуміємо, що у наших скептиків буде ще не одна нагода спробувати заблокувати подальший наш рух, але саме наша спільна робота може дати можливість зняти додаткові аргументи проти України. І тут нам потрібно максимально ефективно налагодити взаємодію і між Верховною Радою та громадянським суспільством», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також, за її словами, важливо налагодити тристоронню співпрацю парламент-уряд-громадянське суспільство. «Ви маєте можливість і серйозну взаємодію з різними європейськими структурами. І ви вже, до певної міри, є інтегрованими у цей європейський простір. Тому, можемо відпрацьовувати нашу взаємодію на кількох рівнях. Ми бачимо для себе можливість Комітету співпрацювати з Платформою і з точки зору аналізу й оцінки законодавства. Ми дуже зацікавлені в тому, щоби від вас отримувати ваші думки, оцінки, напрацювання», — сказала голова Комітету. Вона додала, що за кілька місяців, відколи Комітет працює у пілотному режимі і розглядає спрямовані на євроінтеграцію законопроєкти і перед другим читанням, уже кілька разів вдавалося зупинити ухвалення законопроєктів, які би суперечили праву ЄС та директивам.

Перший заступник голова Комітету Вадим Галайчук зауважив, що і представникам влади, й представникам громадянського суспільства варто зосередитися на організації ефективного супроводу процесу перемовин. «Нам дуже важливо буде налагодити зв’язки. Ми сподіваємося, що Комітет з питань інтеграції України до ЄС, а також Парламентський Комітет асоціації стануть платформою для прийняття спільних рішень», — сказав Вадим Галайчук. Він зазначив, що потреба для України звучати в один голос є важливою на тлі спроб опонентів стримати поступ України. «Охочих завадити нам відстояти свій інтерес вистачає, а тому розбіжності в тому, що ми назовні комунікуємо можуть нам дуже дорого коштувати. Тож ми зацікавлені в максимально прозорій комунікації», — сказав перший заступник голови Комітету.

Надія Афанасьєва, голова Української cторони Платформи громадянського cуспільства Україна-ЄС зазначила, що наразі є 6 робочих груп по різних тематичних напрямах роботи з ЄС, починаючи з політичного діалогу й безпеки і продовжуючи екологією, економічним розвитком, транскордонною співпрацею, соціальною політикою, освітою та наукою. «Ми ідемо до створення спільного з ЄС органу Joing Consultative Committee». І саме цей орган має допомагати спільно формувати порядок денний перемовин з Україною.

19 вересня 2023 року Європейський економічний і соціальний комітет ухвалив рішення залучити представників громадянського суспільства країн-кандидатів на членство в ЄС до своєї роботи. Представники України розпочнуть роботу в Європейському економічному і соціальному комітеті від імені України вже на початку 2024 року. Завдяки участі членів Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС у консультативній роботі Європейського економічного і соціального комітету представники громадськості зможуть ознайомитися з тим, як працюють європейські громадянський та соціальний діалоги, а також краще інформувати європейську сторону про виклики та пріоритети, з якими стикається Україна на шляху євроінтеграції.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала спільно працювати задля успіху на цьому шляху. «Представляючи різні частини суспільства, ми можемо мати однаковий підхід до тієї чи іншої проблеми. Якщо ми з вами говоримо від імені України — тиск на Росію, незалежно від того, який ми сектор представляємо, є нашим спільним інтересом. Додаткова зброя України, як забезпечення найбільшої гуманітарної, я вважаю, потреби — захищатися і могти вигнати ворога — наш спільний з вами інтерес. Фінансова підтримка України — наше спільне зацікавлення», — сказала вона.  Важливо, на її думку, напрацювати і варіанти спільних інформаційних кампаній як всередині України, так і за межами. «Нам багато ще всього доведеться пояснювати українському суспільству. Якісь речі будуть для нас складними. Для нас буде важливо бути вашими партнерами, щоб шукати, як правильно сформувати перехідні періоди, якщо вони потрібні будуть в тій чи іншій царині для України. Бо будуть сектори, де без серйозних перехідних періодів не можливо буде впоратися», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона поінформувала, що члени Комітету також будуть пропонувати Уряду, щоби в переговорні групи був включений серйозний діалог як з парламентом, так і з громадянським суспільством.