Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

18 грудня 2023, 08:25

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Завдяки Україні ЄС отримує нове дихання»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС у новому відео, присвяченому історичному рішенню Європейської Ради про відкриття переговорів з Україною про членство в ЄС, розповідає про наступні кроки України на шляху євроінтеграції та виклики і загрози перед нашою державою, як і світом загалом.

Коментуючи рішення Євроради, Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Європейський Союз, у такий спосіб, підтвердив свою відданість меті, задля якої його і створювали. «Європа завдала удару по вірі автократій у те, що вони можуть все купити та продати. Велика перемога цінностей над інтересами», — сказала голова Комітету. Водночас, за її словами, Україні не варто впадати в ейфорію, щоб не зменшити свою мотивацію. «Рішення Євроради не повинно створювати в нас ілюзій, що це останній шантаж Орбана. Він, на жаль, керується не лише своєю залежністю від Москви. Орбан – це головний шантажист Євросоюзу, який прагне будь-що зберегти свою владу в Угорщині (де ним задоволені далеко не всі), а також свій вплив у ЄС і не допустити реформи Союзу, а отже, і його розширення», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона вважає, що угорський прем’єр-міністр ще не раз скористається нагодою заблокувати рух України в ЄС. Але в жодному разі не варто зупинятися чи розчаровуватися на півшляху. «Буде різне, але важкі переговори чи наші проблеми з центральноєвропейськими аграріями або перевізниками точнісінько такі самі, як були у них із західноєвропейськими, коли ЄС розширювався у 2004-му. Цей шлях вартий того, щоб його здолати», — сказала голова Комітету.

Щодо шантажу Угорщини, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, проблема має бути вирішена комплексно на системному рівні. Потрібен запобіжник для існування такого рудименту автократії в ЄС, який, по суті, рекетом “вибиває” з Брюсселя гроші. ЄС має змінитися відповідно до реалій сучасного світу. «І ми можемо пишатися, що, в тому числі, завдяки Україні ЄС отримує новий поштовх у своєму розвитку, отримує нове дихання. Тепер м’яч знову на нашому боці, і перед нами важкі питання. Як ми зміцнимо свої інституції, як реформуємося, як забезпечимо демократію, а найголовніше – як при цьому всьому перемагатимемо ворога», — наголосила голова Комітету.

Вона також наполягла на необхідності єдності всередині України: «Час емоцій закінчився. Сподівання на швидку перемогу, на жаль, теж. Маємо готуватися до довгої війни на виснаження, в якій вирішальною буде єдність, яка забезпечить нашу стійкість».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зауважила, що світ вступає в довгу епоху турбулентності. Хтось називає це третьою, хтось четвертою (після холодної) світовою війною. Тому Україна має зробити все, щоби не бути сценою цих конфліктів, а потрапити під захист НАТО і ЄС. «Шлях туди – лише через єдність, чесність із собою і тяжку працю», — підсумувала голова Комітету.