Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

18 грудня 2023, 08:25

«Для того, щоби будь-яка політика була стійкішою і надійнішою має бути баланс у цій сфері між чоловіками і жінками» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у дискусії, присвяченій ролі жінок у дипломатії. Вона говорила як про виклики для жінок  у цій сфері, так і про виклики української дипломатії загалом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що на сьогодні, на жаль, немає паритету в жіночих та чоловічих посадах у дипломатії. «Напевно, їх немає ніде у світі, хіба що на рівні старших керівників ООН це дещо вирівняно, але, водночас, ми бачимо збільшення кількості жінок в тому числі і на дипломатичній службі в Україні. Це хороша, позитивна тенденція, яка, як на мене, мала би дати додаткові плюси ефективності нашої української зовнішньої політики», — сказала голова Комітету.

За її словами, світ зараз досяг відповідальної точки біфуркації, коли під загрозою перебувають не тільки демократичні засади і цінності, не просто держава Україна, яка бореться за свою незалежність і виживання, але й виживання цивілізації загалом.  Міжнародні інституції виявилися неспроможними виконувати свої обов’язки в умовах реальних глобальних загроз. «Нашим найважливішим завданням і для дипломатії, і для внутрішніх перетворень, є просування у напрямку членства в ЄС та НАТО. Другим важливим завданням є домогтися того, щоби Захід у своїх рішеннях і діях опирався на політику цінностей, а не діяв реактивно. Дехто хоче торгувати нашими територіями в обмін на так званий «мир» або хоче надавати нам військову допомогу в обмежених кількостях для того, щоби ми вистояли, але не обов’язково перемогли. Або хоче тиснути санкціями так, щоб зі свого боку не сильно потерпати від цього санкційного тиску. Ми маємо працювати, щоб усунути це намагання всидіти на двох стільцях, балансуючи між цінностями й інтересами», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, саме переважання інтересів і призвело до того, що, ведучи бізнес з Росією, Захід закривав очі на її агресивну політику.

Ще одним викликом для дипломатів Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала втому від війни у західних партнерів: «Вони втомилися більше, ніж ми, які щодня живемо під атаками, під втратою наших близьких, під переживанням за наших рідних, наших дітей, наших захисників і захисниць». Боротися з цією втомою, за її словами, буде ще складніше наступного року через цілий парад виборів по всьому світу. «Це для нас також додатковий виклик, бо ми бачимо, як піднімають голови праворадикальні і ліворадикальні рухи. Увага до війни в Україні згасає. Тому для нас зараз важливо знайти ті аргументі і підходи, які дозволять нам достукатися до різних суспільств», — сказала голова Комітету.

Жінки, за її словами, можуть бути голосом додаткових переконань і додаткових аргументів в політиці та дипломатії. «Досить часто ми по-іншому формуємо аргументи, виходячи з наших переживань, нашого досвіду особистого. І часто це спрацьовує набагато більш ефективно, за якісь суто раціональні аргументи», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Водночас, вона переконана, що зовнішню політику України зараз потрібно переглядати. Емоційна, рефлективна політика, як у 2022-му більше не працює. «Мені б хотілося, щоби жінки в українській дипломатії доклалися до того, щоби нам це вдалося», — підсумувала голова Комітету.