Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

13 грудня 2023, 09:45

«Тільки членство України в ЄС та НАТО може гарантувати стабільний мир» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час зустрічі із випускниками просвітницьких проєктів та ініціатив ANTS у 2023 році.

За її словами, сьогодні поки на Заході немає остаточного усвідомлення того, що Росія загрожує не тільки Україні. «Якщо нам не вдасться — їм не вдасться жити далі, концентруючись на добробуті, соціальних пільгах, на соціальних завданнях. Їм доведеться також воювати. Вони до кінця цього не усвідомлюють, на жаль, і наше завдання — зуміти це пояснити», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Щодо європейської інтеграції вона зауважила, що рішення Європейської Ради означатиме чи ЄС готовий взяти до уваги геополітичну пропозицію, яку Європейська Комісія озвучила. «Зараз важливо, щоби Європейська Рада підхопила цю геополітику. Колись відомий політик сказав, що Європейський Союз — це економічний велетень, геополітичний карлик і військовий хробак. Так от, економічно ЄС залишається велетнем. Зараз в нього є шанс позбутися цього геополітичного карлицтва, власне кажучи, підхопити і військову складову і перетворитися на реальну потугу у світі. Чи скористається Європейський Союз цією можливістю — на даний момент немає стовідсоткової гарантії», — сказала голова Комітету.

Вона закликала до емоційної стійкості і готовності продовжувати роботу у напрямі євроінтеграції, яким би не було рішення Євроради. «Ми не маємо впадати у гойдалки емоцій. Навіть якщо не вдасться переконати Орбана, навіть якщо не вдасться переламати цей російський вплив на даному етапі на рішення, які мають бути винесені Європейською Радою, це не означає, що ми маємо розвернутися в інший бік і сказати, що ми вже не рухаємося на Захід. Ми маємо це взяти в додаткову роботу», — закликала Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, для України є критично важливою європейська та євроатлантична інтеграція, бо тільки членство в ЄС та НАТО може гарантувати стійкий і тривалий мир: «Можливо, ця формула не буде такою, якою б ми собі хотіли бачити. Можливо, будуть знайдені додаткові напівтони і формулювання — в чомусь вдасться прорватися, в чомусь ні. Але для нас це точно не сигнал «стоп». Для нас це сигнал продовження роботи в нашому марафоні. Це не естафета спринтів. Це естафета марафонів. І нам треба віддати комусь цю естафетну паличку. Важливо, щоби було кому».

Голова Комітету також наголосила на важливості посилення інституційної спроможності України для того, щоби можна було впоратися з поставленими амбіційними цілями.
«Ми сьогодні, на жаль, опинилися в ситуації, коли у нас знищена структура державна, коли у нас немає інституційної спроможності будувати той шлях амбітний, який ми собі задали. Коли у нас панує величезна кількість непотичних тенденцій на державній службі і нам потрібно повернути це так, щоби ви і такі люди, як ви, могли зайти у державні інституції. Ми повинні дати собі завдання повернути повагу до людей на державній службі, бо тільки серйозний хребет країни на різних рівнях державної служби дасть нам можливість пройти ті випробування, які ми маємо пройти», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.