Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

29 листопада 2023, 07:20

На COSAC ухвалили потужну резолюцію на підтримку України

Конференція комітетів у справах ЄС парламентів Європейського Союзу та партнерів ухвалила підсумковий документ, в якому висловила сильну підтримку Україні. Ця підтримка стосується багатьох сфер та аспектів, як от надання допомоги Україні стільки, скільки буде потрібно, аж до повного відновлення територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах. Резолюція, зокрема, закликає до постачання зброї та боєприпасів Україні, ухвалення Ukraine facility — фінансового механізму ЄС на підтримку України. Також закликає інституції ЄС та країни-члени прискорити роботу, спрямовану на використання заморожених активів Росії для відновлення та реконструкції України.

Важливим аспектом у документі є твердження про те, що всеосяжний, справедливий і міцний мир в Україні має бути досягнутий на основі цілковитої поваги до її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності, в її міжнародно визнаних кордонах.

Також учасники COSAC у резолюції наголосили на важливості притягнення до відповідальності керівництво Росії за агресивну війну проти України, а також будь-кого, хто брав участь або скоїв воєнні злочини в Україні. Зважаючи на це в документі висловлена цілковита підтримка розслідуванням Міжнародного кримінального суду в Україні, а також підтримка створення Спеціального трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України та визначення майбутніх механізмів компенсації.

Не менш важливим є заклик у документі ухвалити нарешті 12-й пакет санкцій проти Росії, а також активізувати зусилля, у співпраці з партнерами, щоб заблокувати будь-які спроби РФ обійти ці санкції. У документі вітають резолюцію Європейського парламенту від 9 листопада 2023 року, яка містить заклик до повної заборони імпорту російського скрапленого газу та заборони транспортування російської нафти і скрапленого газу через територію ЄС. Окрім цього, COSAC засуджує навмисні атаки Росії на українську цивільну та критичну інфраструктуру, а також повторює своє рішуче засудження незаконної депортації дітей та українських громадян до Росії й Білорусі і вимагає, щоб ці країни гарантували українцям негайне та безпечне повернення додому.

Щодо європейської інтеграції України COSAC висловлює підтримку процесу розширення ЄС, та приєднання України на основі виконання вимог, передбачених процесом розширення. А саме розширення ЄС учасники конференції вважають геостратегічною інвестицією в мир, безпеку, стабільність і процвітання Євросоюзу. «Це рушійна сила для покращення економічних і соціальних умов європейських громадян, зменшення розбіжностей між країнами та підтримка цінностей, на яких засновано ЄС», — йдеться у документі.

На конференції комітетів у справах ЄС парламентів Європейського Союзу та партнерів працювала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук та членкиня Комітету Олена Вінтоняк. Коментуючи ухвалення підсумкового документу COSAC, Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала його важливим досягненням, адже документ врахував зауваження української делегації та її партнерів. Вона впевнена, що ця резолюція є ще одним виявом сильної підтримки України з боку її європейських партнерів.