Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

28 листопада 2023, 09:45

Іванна Климпуш-Цинцадзе на сесії COSAC: «Настав час накласти серйозні санкції на російську атомну енергетику»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук та членкиня Комітету Олена Вінтоняк беруть участь у засіданні COSAC, Конференції комітетів у справах ЄС парламентів Європейського Союзу та партнерів.

Іванна Климпуш-Цинцадзе виступила на сесії, присвяченій енергетичній кризі на континенті та «зеленій» трансформації ЄС. «Я погоджуюся з тими, хто каже, що ми маємо захищати європейські цінності. І я маю надію, що всі ми погодимося, що торгувати цими цінностями не можна. Тому коли ви працювали над відповіддю Російській Федерації, яка перетворює енергоресурси на зброю — ви працювали над енергетичною безпекою та переходом до «зеленої» економіки. Ви також змогли ухвалити сильні 11 пакетів санкцій проти РФ», — сказала голова Комітету. Але, за її словами, Україна та ЄС мають бути чесними одне з одним і відкрито говорити про проблеми, які все ще існують. «Між 2021 та 2023 роками імпорт скрапленого російського газу в ЄС збільшився на 40%. Тобто ви не імпортуєте газ через газогони, ви іпрортуєте його через термінали. Це має бути зупинено. Бо в такий спосіб Росія отримує фінансування своєї воєнної машини і продовжує вбивати українців», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, настав час для ЄС піти далі і накласти серйозні санкції на російську атомну енергетику. «Ми впевнені, що Україна має що запропонувати Європейському Союзу для зміцнення його енергетичної безпеки, як завдяки своїм природним ресурсам, так і завдяки виробництву біопалива та водню. Упевнена, що разом ми працюватимемо над цим, але спершу нам потрібно перемогти у війні, також разом, з вашою допомогою», — наголосила голова Комітету.

Конференцію COSAC було започатковано у 1989 році. З того часу вона забезпечує регулярний обмін інформацією та досвідом між комітетами національних парламентів ЄС та представниками Європейського парламенту. Конференція має повноваження подавати будь-які пропозиції до Європарламенту, Європейської Ради та Єврокомісії.